Belföld

A médiatörvény agya

A Médiatanács legfiatalabb tagja Koltay András, akinek központi szerepe volt a médiatörvény megalkotásában is; sokak szerint ő a „fő agy” az új rendszer mögött. A Figyelő portréja.

Otthonos hangulata csak az elnöki szobának van a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Ostrom utcai épületében, a két szobával arrébb lévő kommunikációs és „döntés-előkészítő” osztályok miliője már egy szokásos hivatalé. Koltay Andrással, a Médiatanács legfiatalabb, de Szalai Annamária elnök után egyértelműen a legfontosabb tagjával egy ablak nélküli, szűk tárgyalóban ülünk le beszélgetni. A médiajogász számára szokatlan a hirtelen jött sajtóérdeklődés. „Őrület, ha ezt otthon elmondom” – fakad ki például, amikor fotósunk arra kéri, játssza el újra az egyébként spontán jött nyakkendő-igazítást. „Fene gondolta, hogy a 168 Órának kell majd egyszer interjút adnom; ez olyan valószínűtlennek tűnt volna” – utal egy korábbi beszélgetésre, jelezve: nem számított arra, egyszeriben közszereplő is lesz a pozíció elfogadásával. „Nagyon szeretném, hogy ez ne politikai szerep legyen; így is fogom fel” – teszi hozzá.

Koltay András (Fotó: Figyelő)

Koltay András (Fotó: Figyelő)

A Médiatanács tagjai közül Koltay szakmai felkészültségét még bírálói sem vonják kétségbe. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) adjunktusa tavalyelőtt fejezte be 800 oldalas, összehasonlító művét a szólásszabadságról. „Tisztelem és nagyra tartom az elmúlt években elért szakmai eredményeidet. Azt is tudom, hogy kifejezetten törekedtél a különböző világnézetű kutatók közötti párbeszéd erősítésére. Te vagy az egyetlen, akivel a jelenlegi médiapolitikai döntéshozók közül egy nyelvet beszélek. Most már azonban mindez nem sokat számít. Nyílt titok, hogy Te irányítottad az új médiatörvény előkészítését” – írta neki Polyák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem médiajogásza, a médiatörvény heves kritikusa egy nyílt levélben. Ebben éppen ezen előélet alapján vonja kérdőre Koltayt, amiért közreműködött egy ilyen jogszabály megalkotásában.

Koltay szerint azért köthetik nevéhez az új törvényt, mivel szakmai szervezetekkel, „informális körülmények között”, többször egyedül egyeztetett. „A jogszabály összetettsége miatt azonban ki lehet zárni, hogy ezt egy, vagy akár két-három ember meg tudná írni” – szögezi le. Az új törvény létrejöttében mindenesetre központi szerepe volt, függetlenül attól, hogy annak van-e olyan része – és ha igen, mekkora –, amely közvetlenül tőle származott.

Az idén 33 éves Koltay András úgy látja, „majd az idő válaszolja meg”, nem jött-e túl korán számára a médiajogászként nehezen felülmúlható pozíció. „Nem vagyok olyan, túlzott önbizalommal megvert ember, aki erre úgy tud válaszolni, hogy ugyan már, a kérdésfelvetést sem értem. Most jött; lehet, hogy később nem jött volna” – mondja erről. „A pálya széléről mindig könnyű bekiabálni, de ha bent van az ember, akkor megvan az a lehetősége, hogy befolyásolja az ügyeket. Ez egy csábító lehetőség és fontos pillanat volt az életemben, amit nem akartam kihagyni” – teszi még hozzá.

(A Figyelő legfrissebb, csütörtökön utcára kerülő számában olvashat még Koltay tudományos és politikai karrierjéről, és megtudhatja, hogy a Médiatanács többi tagja eddig mit is tett le az asztalra.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik