Belföld

Behajtani tilos tábla a szlovák határon

Sátoraljaújhely és Szlovákújhely határán rövid időn belül másodszor tűnt el a behajtást tiltó közlekedési tábla a Ronyva-patakon átvezető híd szlovákiai részéről - írja csütörtöki számában az Új Szó című pozsonyi napilap.

A Magyarországról Szlovákiába történő behajtást tiltó közlekedési táblát ismeretlenek legutóbb a Ronyva-patakba hajították – írja a lap, az időpont megjelölése nélkül.

A szlovákiai Szlovákújhelyet (Slovenské Nové Mesto) Sátoraljaújhellyel összekötő híd szlovákiai oldalán még 2007 decemberében beton virágtartókkal torlaszolták el az utat, mert az autósok egy része a 2007. december 21-i schengeni határnyitást követően ügyet sem vetett a szlovákiai város vezetése által felszereltetett, a behajtást tiltó közlekedési táblákra.

A szlovák-magyar határon fekvő, egykoron egy várost alkotó két település közti konfliktus legfőbb oka az volt, hogy a szlovákújhelyi önkormányzat – a sátoraljaújhelyi polgárok többségének kifejezett óhaja ellenére – a schengeni határnyitás kapcsán úgy határozott: a Ronyva-patakon átvezető hidat nem nyitja meg a gépkocsiforgalom előtt, azt továbbra is csak a gyalogosok vagy a kerékpárral közlekedők használhatják.

A tábla eltávolítását azóta többször kezdeményezte a sátoraljaújhelyi önkormányzat és civil petíció is készült az ügyben. Az Új Szó úgy tudja, hogy hosszas egyeztetés után talán néhány hónapon belül kompromisszumos megoldás születhet, s megszűnhet a forgalomkorlátozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik