Belföld

Fény derült a Katona Magda-alapítvány titkaira

Katona Magda Afganisztánért Alapítványa végzett és továbbra is végez elemzéseket magyar szerveknek és tanácsadást nyújt a Baglán tartományban szolgáló magyar újjáépítési csoport tevékenységével kapcsolatosan is. A rejtélyes videón választási csalással megvádolt Katona Magda lapunknak elárulta, hogy miből finanszírozza az alapítvány tevékenységét.

Habár hetekig az állítólag Katona Magdát bemutató rejtélyes afgán videó eredetiségének kérdésétől volt hangos a sajtó, az általa vezetett és állami pályázatokon pénzt nyert Afganisztánért Alapítvány valódi tevékenységéről szinte semmit sem tudtunk meg. A témát firtató kérdésre Katona Magda először kirohant a közszolgálati csatorna stúdiójából. Később ugyan ismét behívták a reggeli adásba, hogy kísérletet tegyenek a dolgok tisztázására, többet ekkor sem tudtunk meg, a műsorvezető ugyanis ez esetben már egyáltalán nem firtatta a kényes kérdést.

A hosszú hallgatás és találgatások után Katona Magda az fn.hu-nak beszámolt az Afganisztánért Alapítvány működéséről és arról, hogy valójában miből tartja fenn magát egy ilyen szervezet. Fontos és egyben jövedelemszerző tevékenységünk a politikai, biztonságpolitikai kutatások, elemzések készítése – mondta Katona Magda. Szerződésünk van néhány nemzetközi partnerrel, ez biztosítja működésünk alapjait. Az alapítvány munkatársai – néhány fizetett helyi, adminisztratív és biztonsági alkalmazottat kivéve – társadalmi munkában látják el feladatukat munkájuk mellett.

Ami a pályázatokat illeti, mi dolgozunk a legnagyobb önrésszel, ami akár a 90 %-ot is eléri – árulta el Katona Magda. Amikor néhány millió forintot nyertünk magyar pályáztatótól, tízmilliókat tettünk bele úgy, hogy elemzőink nemzetközi szervezeteknél pénzért szerződtek tanulmányokra, elemzésekre.

Az alapítvány végzett és végez elemzéseket magyar szerveknek is, és végzett tanácsadást a magyar PRT tevékenységével kapcsolatosan is. Ebben partnerünk volt több magyar szakminisztérium, az ENSZ több szakosított szervezete, az ISAF, az afgán parlament és több afgán szakminisztérium is.
Az alapítvány legutóbbi sikerrel elvégzett munkái “UN ELECT” afgán választási szakértők képzése Kabulban és Nangarhár tartományban 2010 tavaszán és nyarán, illetve NATO-támogatással ‘Nők a biztonságért’ konferencia megrendezése Kabulban szeptember 14-én. Nem utolsósorban, a szeptember 18-i parlamenti választások megfigyelői jelentésére is van ‘vevő’.
A fotó az alapítvány által Kabulban megrendezett

A fotó az alapítvány által 2010. szeptemberében Kabulban megrendezett “Nők a biztonságért” című konferencián készült.

A legfontosabb, hogy az Afganisztánért Alapítvány nem közalapítvány – szögezte le Katona Magda. Éppen ezért nem gyűjt, nem is gyűjthet adományokat, így nem közvetlenül az adófizető polgároknak felelős. A közhasznúsági státussal járó előnyökből azért nem kívántunk részesülni, mert akkor le kellett volna mondanunk a politikáról – mondta Katona Magda.

Az alapítvány azonban nyíltan vállalja, hogy nem mond le politikai szempontjairól. Azoknak segítünk, akik Afganisztán politikai tőkéjét alkotják a fundamentalistákkal, vallási és politikai szélsőségesekkel szemben – mondta. Mindennemű szekuláris, modernizáló erőnek, a polgárságképző (sajnos nagyon vékony) rétegnek, Afganisztán szellemi tőkéjének, íróknak, újságíróknak, egyetemi oktatóknak, kutatóknak, szakképzett, kvalifikált tiszteknek a támogatásáról van szó – tette hozzá.

Más szervezetekkel szemben az a munkamegosztás, hogy alapítványunk pusztán szociális szempontok alapján nem végez hagyományos charitas tevékenységet, erre ott a Vöröskereszt, egyházi segélyszervezetek vagy a Helsinki Bizottság.
Az alapítvány ars poétikája: a migráció kétirányú utca. Az alapítvány fontos tevékenységi köre kvalifikált afgán szakemberek hazatelepítése nemzetközi pályázatokból. Akiknek 1993 óta jogi segítséget nyújtottunk, 99 %-uk hazatért Afganisztánba. Ezt semelyik más szervezet nem mondhatja el magáról– hívja fel a figyelmet Katona Magda.

Másik elvünk, hogy demokráciaprojektjeinkkel nem a nyugati demokrácia importja a célunk, hanem a hagyományos politikai intézmények, döntéshozó mechanizmusok rehablitációja (helyi tanácsok, súrák, törzsi dzsirgák) és beillesztése a modern politikai rendszerbe. Gyakorlati projektjeink között törvényalkotás segítése, helyi tanácsok, törzsi tanácsok, pártok képzése, biztonsági reform, választások támogatása szerepel.
Katona Magdát arról is kérdeztük, hogy mindezek a tevékenységek milyen hasznot hajtanak Magyarország számára. „A terrorizmus veszélyének, a szegénységnek és az illegális migráció kockázatainak csökkentését és a korrupció visszaszorítását eredményezik.” A cél Magyarország, az EU és a NATO elleni nyílt és burkolt ellenséges tevékenység visszaszorítása, hogy ne történhessenek meg olyan akciók magyar állampolgárokkal, mint velem Afganisztánban és idehaza, vagy akár Papp Istvánnal Szudánban.

Közben a Katona Magda által alapított biztonságpolitikai kutatóintézetet bejegyezték Kabulban. Katona Magda szerint a videohamisító akcióval eredetileg ennek a biztonságpolitikai elemző központnak a létrehozását akarta megakadályozni az iráni titkosszolgálat. A lapunk birtokába került második szakértői jelentésből újabb részletek derültek ki a korábban már taglalt videofelvétel eredetével kapcsolatban.

A legújabb afgán szakértői jelentésben vizsgálták azokat az mtv-kazettákat is, ahol Katona Magda szerepel, és beszereztek Katona Magdával készített afgán interjúkat is, hogy hangját ne csak magyarul, hanem az inkriminált felvételen hallható dari nyelven, és a Katona Magda által leginkább használt pastu nyelven is megvizsgálhassák. Ezek alapján megállapítást nyert, hogy a pénzre vonatkozó bevágások nem az ő hangján szólnak. Az elektrorezonáns, mágneses és elektromágneses audiotechnikai laborelemzéses vizsgálat során arra is fény derült, hogy a férfihang Najibullah Kabuli hangja. Ez a férfi az Emrooz Tv tulajdonosa, amely először sugározta a Katona Magdát választási csalással vádoló videofelvételt.

A klip Katona Magdának maszkírozott női szereplőjében a szakértők Farishta Atash iráni színésznőt fedezték fel, aki az ismert iráni női popsztár, Googoosh afganisztáni imitátora és gyakran szerepel az Emrooz TV-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik