Belföld

Építési terület volt a West Balkán

Sok szabálytalanságot tárt fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság azzal a Nyugati téri szórakozóhellyel kapcsolatban, ahol a múlt szombaton hárman vesztették életüket a diszkóból kiáramló tömegben - olvasható a rendőrség honlapján a pénteken délben feltett közleményben.

A közlemény szerint a West Balkánt bérlő gazdasági társaságnak és a buli szervezőinek a sorozatos jogsértései vezettek a három lány halálához.

Mint kifejtették: a bérlő cég mint építtető az épület különböző szintjein végzett átalakítások után sem építési, sem használatbavételi engedéllyel nem rendelkezett, kiürítési terve nincs. A hely a hatósági engedélyek szerint 19 órától 22 óráig tarthatott nyitva, egy korábbi ellenőrzésen ennek megszegése miatt egyszer már bezárták.

Építési terület

A szórakozóhely tulajdonosai a bérleményt egy zenés rendezvény céljából január 15-re bérbe adták egy vállalkozásnak annak ellenére, hogy tisztában voltak azzal, hogy a helyszín építési területnek minősül, ahogy tisztában voltak azzal is, hogy ott korábban sem tarthattak volna rendezvényeket. Így a hatóságokat és a jogszabályokat kijátszva tartották meg a rendezvényt – olvasható a honlapon.

Ráadásul mind a bérbe adó, mind a bérbe vevő cég irányítói tudtak arról, hogy a szórakozóhely – biztonságosan kiüríthetően – 307 fő befogadására alkalmas; a bérlő maga is 300 fős befogadóképességet írt le a kereskedelmi tevékenység folytatását kérelmező bejelentésében.

Hamis pecsét és tömeg

Mindezek ellenére a tragédiába torkolló rendezvényre 4200, beléptetéshez szükséges karszalagot rendeltek meg úgy, hogy a bérbeadónak 1800 főben maximálták a résztvevők létszámát. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a rendezvényen mintegy 2800-an vettek részt.

Az eljárás során felvetődött a megalapozott gyanú, hogy a bérleti szerződésen a bérlő nevét és pecsétjét aláhamisították – fűzték hozzá.

A gyanúsítások szerint a sorozatos jogsértés miatt kialakult helyzet vezetett a három fiatal lány halálához.
A kettőnél több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények elkövetése megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen indított büntetőeljárásban hat embert gyanúsítottak meg, valamennyien szabadlábon védekeznek. A terézvárosi jegyző szerdán 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik