Belföld

Megrendelt pánik okozhatta a diszkódrámát

Nemtelen konkurenciaharc is állhat a tragédia hátterében.

A Népszabadság szerint erre utal, hogy tegnap óta titkosszolgálati eszközökkel is keresik a pánikkeltőket. A tanúkihallgatások alapján valószínű, hogy a zsúfolt szórakozóhelyen valaki minden ok nélkül „késelést” kiáltott, menekülésre kényszerítve a közelében állókat.

A lap megjegyzi, hogy a fővárosi éjszakában komoly “hagyománya” van a szórakozóhelyek közti konkurenciaharcnak. A rendszerváltás utáni években kézigránátokat dobtak a menő helyekre, amelyek nem fizettek a védelemért, a diszkók bombariadókkal igyekeztek lejáratni konkurenseiket.

Még tegnap is többen tényként állították a különböző internetes fórumokon, hogy valójában késelés történt, noha ezt az orvosszakértői vélemény egyértelműen kizárta. Ennek dacára egyes portálokon többen, magukat szemtanúnak vallva, kitartanak emellett. A Noise Nigth Life rajongók szerint ez nem véletlen.

Úgy vélik: régóta le akarták járatni a szervezőket azért, hogy a közönség elpártoljon tőlük és visszatérjen a hagyományos klubokba. Mások az éjszakai életet ellenőrzés alatt tartó, a szórakozóhelyeket droggal és más tiltott szerekkel ellátó alvilági csoportokat sejtik a pánikkeltés mögött – írja a lap.

A szombat éjjeli tragédia miatt a rendőrség öt embert gyanúsított meg és vett őrizetbe. Ma várható döntés arról, hogy indítványozza-e az ügyészség előzetes letartóztatásukat. Közben a hatósági ellenőrzés fontosságára figyelmeztetett Szabó Máté ombudsman és több önkormányzat kérte a szórakozóhelyek működési engedélyének kiadását szabályozó rendelet szigorítását.

AJÁNLOTT LINK:

Konkurenciaharc a West-Balkánban? (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik