Belföld

3 milliárdot kap a Hungarofest

A Liszt-év és az európai uniós elnökség kulturális programjaira másfél milliárd forintot költhet a Hungarofest Nonprofit Kft., amely az események fő koordinátora.

Erről
Balatoni Monika kreatív igazgató beszélt, aki kiemelte: mivel a Liszt-év áll az EU-elnökség kulturális eseményeinek fókuszában, a két sorozatban vannak átfedések. Koncerteket, filmbemutatókat, kiállításokat az európai nagyvárosok nagykövetségei és a kulturális intézetek a Balassi Intézet felügyeletével önállóan is szerveznek, a Hungarofest feladata a koordináció, a szakmai háttér biztosítása.

Úgy vélte, “a programszervezés során számos európai intézmény bizonyult a két jeles alkalom miatt sokkal nyitottabbnak, befogadóbbnak, de természetesen döntő szavuk volt abban, mi az, ami a helyi közönség számára érdekes”.

A soron következő programok közül felhívta a figyelmet a Nemzeti Filharmonikusok hangversenyére, amivel szombaton, a magyar kultúra napján veszi kezdetét a magyarországi Liszt-év, vasárnap pedig Barcelonában nyílik meg Az európai szecesszió nagymesterei – Barcelona-Brüsszel-Budapest című kiállítás-sorozat az ország soros európai uniós elnökségének keretében.

Felidézte, hogy a brüsszeli BOZAR-ban kedden ad ünnepi Liszt-hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével. Március 11-én ugyanitt Kelemen Barnabás, 25-én Ránki Dezső, 27-én Csalog Gábor lép fel – a magyar koncertsorozat egészen május 15-ig folytatódik. A BOZAR-ban egyébként kiállítások, például Szilágyi Lenke és Gerhes Gábor fotói, Benczúr Emese textiljei várják az érdeklődőket.

Budapest után Zágrábban, Ljubljanában, Grazban és Bécsben a Közép-Európai Ifjúsági Szimfonikus Zenekart vezényli Kocsis Zoltán. Kultúrfolyam munkacímmel lesz egy a Duna-menti nagy- és kisvárosokat érintő vállalkozásuk, ennek részleteit később ismertetik.

Balatoni Monika a Hungarofest idei költségvetéséről is szót ejtett, elárulta, hogy 3 milliárd forint lesz, ebből másfél milliárd a már említett két kiemelt programsorozat büdzséje, 1 milliárdot fordítanak a nagy nemzeti rendezvényekre, a fennmaradó összegből pedig a kisebb eseményeket finanszírozzák.

A kreatív igazgató arról is beszámolt, hogy a Hungarofest egyik célja, hogy a hazai közönség kulturális igényességét növeljék. Erre jó példa volt a szeptemberi Andrássy úti vasárnap, amikor zongorák álltak a lezárt szakaszon, és amelyet a 2010-es Erkel-Mahler-év egyik legvonzóbb eseményeként könyvelhetnek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik