Belföld

Filozófuspályázatok: “óriási” visszaélések történtek

Már az elszámoltatási kormánybiztos birtokában vannak azokkal a filozófuspályázatokkal kapcsolatos iratok, amelyek ügyében Budai Gyula átfogó vizsgálatot indított. Elképzelhető, hogy újabb büntetőfeljelentés születik - nyilatkozott a fideszes politikus.

A Magyar Nemzet múlt héten írt arról, hogy átfogó vizsgálatot indít Budai Gyula azoknak a több mint 400 millió forint közpénzt felemésztő filozófiai pályaműveknek az ügyében, amelyeknek “ellentmondásaira” a napilap cikksorozatban hívta fel a figyelmet.

A kormánybiztos felidézte, január elején feljelentést tett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Kutatóintézete és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) közötti hetvenmillió forintos támogatási szerződés miatt. Elmondta ugyanakkor, hogy a többi, csaknem félmilliárd forintos összegű pályázattal kapcsolatos iratokat – így például szerződéseket, számlákat – is bekérte, s ezek már a birtokában vannak.

Mint fogalmazott, elképzelhető, hogy ezek ügyében is büntetőfeljelentés fog születni, mert “nagyon érdekes dolgokat találtunk a külsős megbízási díjakkal kapcsolatban”. Példaként párizsi vonatjegyet és 800 ezres szállodaszámlát említett a politikus, aki szerint “óriási visszaélések” történtek.

A Budai Gyula által tett feljelentéssel összefüggésben a rendőrség múlt pénteken azt közölte, hogy eljárást folytatnak hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A rendőrség tájékoztatása szerint már tavaly ősszel eljárást indítottak az ügyben, de – mint Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője fogalmazott – vizsgálják az ezzel kapcsolatos, azóta érkezett feljelentés tartalmát. További információkkal a nyomozás érdekeire való tekintettel nem szolgáltak.

A Magyar Nemzet több számában is foglalkozott a filozófuspályázatok ügyével. A lap közlése szerint hat pályamunkával összesen csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör. A napilap azt írta, hogy a Magyar Bálint akkori oktatási miniszter által létrehozott és felügyelt NKTH pályázatain 2004-ben és 2005-ben olyan, filozófusok által beadott pályázatok nyertek, amelyeket tartalmi okok miatt vissza kellett volna utasítani. Kitért arra: a 2005-ös Jedlik Ányos-program keretében egy Heller Ágnes vezette konzorcium 53,9 millió forintot nyert el; a pályázat bírálóbizottságának és a nyertes alapítványnak is tagja volt Bacsó Béla.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik