Belföld

Szemtanúk a tragédiáról

„Mindenki ordibált, a tömeg egy emberként dőlt össze-vissza”. „Két ember vitt ki egy lányt, aki nem volt eszméleténél”. „Midnenhol szemét és az asztalon elhagyott cipők, kabátok, pulóverek voltak” "Mire szerencsétleneket észrevették, nem volt már esélyük" – szemtanúk a Nyugati téri tragédiáról.

Még mindig nem tudni, mi okozta a három ember halálát követelő tragédiát szombat éjszaka a Nyugati téri szórakozóhelyen. A rendőrség cáfolja a késelést, tűz nem volt. A Facebook közösségi portálon ezrek osztják meg véleményüket, részvétet nyilvánítanak, vagy saját „élményeiket” osztják meg. Indult egy blog is, ahol szemtanúkat keresnek. Ebből idézünk változtatás nélkül három anonim bejegyzést.

Bedőlt egy sor ember a lépcsőkön

„A következő történt. Eleve elmebeteg módon akkor nyitották meg a kapukat a szervezők, amikor kezdődött a buli. Érthetetlen, legalább két órával előtte be kellett volna engedni a népet, foglalják el a helyeiket, rakják le a kabátot stb. Mindezek után a szervezők egymásra engedtek sokkal több embert, mint amennyit lehetett volna, a tömeg azonban az egyébként hatalmas terekkel rendelkező helyen nem oszlott el, mert a ruhatárnál kezdett mindenki ( 2. emeleten van), ahol sokkal lassabban haladtak, mint ahogy érkeztek be a kijárat felől. A bejárat után rögtön tánctér is volt (itt is sokan voltak nyilván), azon keresztül egyből indultak a lépcsőn fel. Az első emelet le volt zárva.


Iszonyatos tömeg alakult ki a szűk lépcsőn, a tömegben ráadásul bepiázott/tépett arcok voltak, akik feszültek voltak a sor miatt, a zene már szólt, mindenki ideges volt, mentek volna bulizni, de a kabát náluk volt, a levegő ritkult. Ekkor történt valami, amit nem sikerült egyértelműen tisztázni. Vagy felkiáltott valaki, mert azt hitte, hogy megvágták, vagy valami más miatt, valaki elesett, bármi, a tömeg egy része megindult. Ki erre ki arra, közben bedőlt egy sor ember a lépcsőkön, maga alá temetve sokakat. Akik alul voltak vagy oda kerültek, azokon keresztül léptek, másztak sokan. Mire a szerencsétleneket észre vették és ki tudták szedni a bizt. őrök, meg pár felelősségteljesebb srác, addigra már nem volt esélyük. Lehetett volna több áldozat is.

Nem volt vér, sem szúrásra utaló sérülés, az áldozatok nem keveredtek senkivel semmilyen konfliktusba, nem is volt ilyen konfliktus egyáltalán, csak mivel azt hallották sokan, hogy kés kés kés, továbbadták ott a tömegben a helyszínen, hozzátéve egy két apróságot, ez ment tovább, görgetve maga előtt a dezinformációt. Ebben sajnos nincs semmi meglepő, rendszeresen előfordul hasonló helyzetekben, tapasztalatból mondom, csak az a baj, hogy átveszi a média is, mivel FB-on tájékozódnak ők is sokszor.

Maga az ok, hogy mitől indultak meg, nem derült ki egyértelműen, az is lehet, hogy valaki arcoskodott egy késsel, az is lehet, hogy valaki simán a levegőhiány és a feszültség miatt nem bírta tovább és bepánikolt, de késelés nem volt.”

Egy emberként dőlt a tömeg

„A barátaim és én még éppen bejutottunk, mikor a zene még szólt,minket a biztonsági őrök még befelé tuszkoltak,vagyis még akkor nem tört ki a pánik, körülbelül 5 lépést haladtunk,amikor már elértük a tömeget. Soha nem voltam még ilyen buliban,ahova ennyi embert beengedtek volna. Alig kaptam levegőt. Előre mentünk ,fel a lépcsőn,amikor elhallgatott a zene,eddig körülbelül 5 perc telt el. Ekkor mindenki ordibált, valakik lefelé tulakodtak, mások felfelé,ezért alakult ki az, hogy a tömeg egy emberként dőlt össze- vissza.

Ezután a biztonságiak közül egy valaki elkezdett ordibálni,hogy mindenki menjen kifele,meg is indult a tömeg,el is vesztettük egymást a barátaimmal akkora volt a káosz. Mikor már majdnem az ajtónál voltam, akkor vitt ki 2 ember egy lányt, aki nem volt eszméleténél,egy biztonsági kiabált,hogy „hívjatok mentőt”. Kint rengetek ember,legtöbben telefonálnak,páran sírtak.”

Mindenki ordított

“Mi olyan fél 10 fele álltunk be a sorba körülbelül 11 fele értünk be a karszalagot nem is tették ránk rögtön löktek be személyit nemkértek semelyikönktöl de elmultunk 18ak mindannyian a lenti stage nagyon tele volt szoval megprobáltunk felmenni de az emelet felénél rájöttünk hogy értelmetlen elindultunk le és ekkor mégjobban beállt az egész szal se le se fel egyszercsak lenyomták a zenét és mindenki orditott hogy vkit megkéseltek.

Majd egy olyan 15 20 perc ácsorgás/dulakodás után megindult a tömeg és kijutottunk utána kb 1-1.5val jutott ki még 3 barátom akik egy feljebbi szinten buliztak még. késöbb olyan fél 5 fele visszamentünk megnézni hogy mivan az embereket beengedték az értékeikért de midnenhol szemét és az asztalon elhagyott cipők kabátok puloverek voltak.”

Olvasói sztorik