Belföld

Délután folytatódhat a Kolompár-per

A hétfői tárgyalás elnapolása után szerdán is veszélybe került a kitűzött bizonyítási eljárás az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) még hivatalban lévő elnöke, Kolompár Orbán és nyolc társa ellen indított büntetőperben, mert egy újabb tanú nem jelent meg a Kecskeméti Városi Bíróságon.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a délelőttre beidézett tanúval telefonon kapcsolatba tudott lépni, és délutánra, szóban, ismét beidézte. A tanácsvezető bíró ezután egy a távolmaradását szabályszerűen igazolni tudó tanú nyomozati szakban tett vallomását olvasta fel.

A tanú – az egykor SZDSZ-es országgyűlési képviselő, Hága Antónia lánya – vallomása szerint az édesanyja vezetésével működő gazdasági társaság tagjaként került kapcsolatba 2007-ben a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezettel.

A több nyelven beszélő, diplomával rendelkező tanú a roma érdekképviseleti szervezet és az oktatási tevékenységgel foglalkozó gazdasági társaság között 2007 elején megkötött szerződés értelmében tolmácsolási szolgáltatást végzett, valamint a szervezet nemzetközi kapcsolatait intézte. Amíg a szerződés érvényben volt, hetente két alkalommal utazott Budapestről Kiskunmajsára.

A nyomozati szakban tett vallomásában a tanú kitért arra: 2007-ben 4 alkalommal kísérte a Kolompár Orbán vezetésével utazó küldöttséget külföldre. Kétszer Olaszországban, kétszer Franciaországban jártak, ahol órásműhelyt és építkezéseket látogattak meg. A tanú szerződése 2007 nyarán megszűnt.

Vallomása szerint a munkájáért járó díjat a roma érdekképviseleti szervezet kifizette.

A bíróság a tanú vallomását azzal kapcsolatban csatolta a bizonyításhoz, hogy az ügyészség jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével vádolja a Kolompár Orbán vezetésével működő kiskunmajsai cigány érdekképviseleti szervezetet. A vád szerint valótlan tartalmú számlákkal számolt el az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével.

A roma érdekképviseleti szervezet vezetője és nyolc társa elleni per 2009 novemberében kezdődött meg, majd 2010 nyarán indult újra a kecskeméti bíróságon. Az eljárásban három ügyet egyesítettek. A vádlottakat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, magánokirat-hamisítással, sikkasztással, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek és a számvitel rendjének a megsértésével vádolja az ügyészség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik