Belföld

Bajorországból származnak a Budapesten lefoglalt tojások

Bajorországból származnak azok a tojások, amelyeket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal foglalt le egy fővárosi áruházlánc egyik üzletében pénteken.

Ez azt jelenti, hogy a tojások nem Németországnak arról a részéről kerültek Magyarországra, ahol néhány napja kiderült, hogy több ezer tonna, dioxinnal szennyezett zsiradékot használtak fel állateledel készítéséhez, amit azután egyebek mellett csirkéknek is adtak. A fővárosi élelmiszer-áruházban talált tojásokból mintát vettek a szakemberek, melyet laboratóriumi vizsgálatra küldtek, eredmény a jövő hét végén várható.

Szombaton a Magyar Nemzet írt arról, hogy német eredetű tojást foglaltak le az egyik fővárosi Interspar áruházban. A lánc sajátmárkás termékében német eredetű tojást találtak, amelyről feltételezhető, hogy megtalálható benne az emberi szervezetre káros dioxin, amelyet a német baromfik takarmányában mutattak ki a napokban.

Kardeván Endre, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár szombaton a Független Hírügynökségnek elmondta: a hatóság bejelentés alapján kereste fel az egyik élemiszeráruház-lánc érintett boltját. Az üzletben DE-jelzéssel ellátott tojásokat találtak, a jelzés a németországi eredetre utal. Mintát vettek a készletből, amit laboratóriumi vizsgálatra küldtek. Eredmény a jövő héten csütörtök-péntekre várható.

A tojások eredetét vizsgálva egyelőre az derült ki, hogy Németországból, a bajor tartományból származnak. Ez egyben azt jelenti, hogy a tojások nem arról a területről érkeztek, ahol Németországban eredetileg a dioxinnal szennyezett élelmiszereket találták. A német hatóságok egyébként hivatalosan arról tájékoztatták a magyar hatóságokat, hogy Magyarországba nem érkezett a szennyezett élelmiszerekből.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, Németországban egy cég nemrég feltehetően háromezer tonna, ipari felhasználásra szánt, szennyezett zsírsavakkal látott el több állateledel-készítőt. A dioxinok különböző vegyi folyamatok nem kívánt melléktermékeként keletkeznek, a vegyületcsoport egyes tagjai rákkeltő hatásúak. A szennyezett zsiradékból készített állateledellel haszonállatokat etettek, Németországban az érintett telepekről származó tojásban és húsban is találtak megnövekedett dioxinszinteket.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) korábban azt közölte, hogy Magyarországra nem jutott ezekből a termékekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik