Belföld

Schmitt: nyitottak vagyunk a médiatörvény átgondolására

Az államfő ezt abban az esetben tartaná elképzelhetőnek, ha a jogszabály nem felelne meg a közös európai mércének.

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint az EU-elnökség óriási feladat, óriási lehetőség Magyarországnak. Az államfő pénteken Budapesten külföldi újságírók előtt kijelentette: Magyarországon teljes és maradéktalan sajtószabadság van.

Schmitt Pál kiemelte: bár az elnökség idején a kormányé a főszerep, ő maga is szeretne aktív szerepet vállalni az eseményekben. A köztársasági elnök szerint Magyarországon tavaly a választópolgárok Európában példátlan mértékű felhatalmazást adtak az országgyűlési többséget alkotó és kormányt alakító politikai erőknek.

Az új magyar médiatörvénnyel kapcsolatban elmondta: a jogszabálynak már sokan keltették Európa-szerte rossz hírét. Mint fogalmazott: talán a törvény betűjének ismerete nélkül, hiszen a hivatalos fordítás csak napokkal ezelőtt készült el. Hangsúlyozta: Magyarország demokratikus jogállam, ahol a szabadságjogok maradéktalanul érvényesülnek.

A köztársasági elnök az újságírókhoz fordulva azt mondta: köszöni a kritikus szemléletüket, amely szerinte mindig józanító hatású és segít kiküszöbölni a hibákat.

Magyarország minden cselekedetét a közös európai mércéhez méri, “így amennyiben a törvény szövege ennek nem felelne meg, nyitottak vagyunk annak átgondolására” – tette hozzá.

Schmitt Pál az alkotmányozás folyamatáról szólva azt mondta: a feladatot leginkább az indokolja, hogy a hatályos alkotmány deklaráltan ideiglenes. Kiáll amellett, hogy az új magyar alkotmány tiszta, világos zsinórmérték legyen, és alapvetései között helyet kapjanak olyan fontos értékek, mint a keresztény alapok, a családok és a nemzeti nyelv védelme, az egészséges élethez és a sportoláshoz való jog, az élethosszig tartó tanulás jelentősége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik