Belföld

Nincsenek illúziók a hajléktalanellátásban

A Menhely Alapítvány igazgatója szerint az őket érintő legfontosabb kérdésekről utólag értesülnek, pedig van kész stratégia.

A január 1-jétől életbe lépő építési törvény módosított változata fogja a legtöbb problémát okozni az utcán élőknek, ez lehetőséget ad ugyanis az önkormányzatoknak, hogy szankcionálják a „közterület nem rendeltetésszerű használatát” – mondta a Policitynek adott interjújában Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója. A tervezet ellen még az európai hajléktalanellátó szervezetek is felemelték a hangjukat, sajnos kevés sikerrel – tette hozzá.

A fedél nélküliek gondozását koordináló alapítvány vezetője a főváros által szervezett „aluljáró-takarítás” kapcsán közölte: dicséretes, hogy legalább bevonták a szociális szakembereket a folyamatba, még akkor is, ha a módszerekkel nem feltétlenül értettek egyet. Az aluljárókban működő utcai gondozó szolgálatok a Menhely Alapítvány irányításával vállalták, hogy tulajdonképpen „kimenekítik” az ott élőket – fogalmazott a szakember.

Aknai szerint a prevenció az első és legfontosabb területe a hajléktalanellátásnak; vagyis az, hogy minél kevesebb ember kerülhessen az utcára. Úgy látja, ez lakáspolitikai kérdés, amely a lakáshoz jutástól, a lakásfenntartás támogatásán keresztül a szociális bérlakáshálózat bővítéséig, illetve az albérletnek hívott bérleti rendszerek támogatásáig húzódik. A második kiemelt célkitűzés, a már meglévő szállók modernizálása, fejlesztése és átalakítása, amelyek így alkalmasabbá válnának kilábalni a hajléktalanság helyzetéből. A harmadik fontos terület pedig a közterületi hajléktalanság csökkentése – véli a szakember.

Aknai Zoltán elmondta: a szakma 2008-ban letett egy átfogó stratégiai tervet a kormányzat asztalára, amely felvázolja a szükséges teendőket a fentiek megvalósítása érdekében. Bíznak benne, hogy mostanra „megtalálják” ezt az anyagot, így a már jelentős tapasztalatokkal bíró szervezetek bevonásával és segítségével újragondolják a lehetséges fejlesztési irányokat. Állítása szerint az elmúlt időszakban egyetlen hivatalos terv érkezett a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól, amelynek a véleményezésére két napot kaptak. A Tízek Tanácsa (a Budapesti hajléktalanellátó szervezetek érdekképviseletét ellátó választott testület) a rendelkezésére álló idő függvényében meg is tette észrevételeit – közölte az igazgató.

Nincsenek illúzióink, egyelőre csak utólag értesülünk a minket érintő legfontosabb kérdésekről, és csak reméljük, hogy a későbbiekben valóban megvalósul a Nemzeti Együttműködés programja” – mondta Aknai Zoltán.

AJÁNLOTT LINK:

Interjú Aknai Zoltánnal, a Menhely Alapítvány igazgatójával (Policity.eu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik