Belföld

Válságköltségvetése lesz Budapestnek

A kockázatok sokasága és az akár 56-100 milliárd forintot is elérő hiány miatt Budapest jövő évi büdzséje „válságköltségvetés” lesz, csak a legszükségesebb fejlesztésekre lesz pénz, a 4-es metró folytatására nem – írta a Népszava, a lap birtokába került koncepció alapján.

A lap szerdai számában megjelent írás szerint a főbb számokat, gazdálkodási kereteket tartalmazó dokumentumról a január 12-i, rendkívüli közgyűlésen szavaznának, miközben Tarlós István főpolgármester egyeztetésbe kezd a fővárosi frakciókkal.

A Népszava emlékeztet arra, hogy főpolgármester-jelöltként Tarlós István a nyár végén még azt mondta: a Fidesznek nincs szándékában leállítani a beruházást, “be akarjuk fejezni a metróépítést és mindent meg is fogunk tenni” ezért. Viszont már akkor nyitva hagyta a lehetőségét, hogy lesz-e második ütem.

Ezt az őszi önkormányzati választás után közvetlenül már attól tette függővé, “hogy a szocialisták és a főpolgármester milyen állapotban hagyják itt a kasszát”.

A lap azt írta, hogy a jövő évi költségvetési koncepció éppen erre hivatkozva megállapítja: “a ciklus egészének gazdálkodási teljesíthetőségét tekintve (…) válsággal kell megküzdeni”. A dokumentum a csak a jövő évre becsült, akár 56-100 milliárd forintos “halmozott hiányt” is azzal magyarázza, hogy “az átadáskori anyag feltételezései több tekintetben tévesnek, illetve túlzottan optimistának minősíthetők.”

A költségvetési koncepció szerint első körben a “halmozott hiány” csökkentése történik meg a felújítások és fejlesztések felülvizsgálatával. A második körben a hiány olyan mértékűre csökkentése, “ami a 4-es metró II. szakaszának elhagyásával” lehetővé teszi évi tízmilliárd forint támogatás nyújtását a BKV-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik