Belföld

Ismét jegesek, havasak az utak

A közútkezelő egyelőre nem tud mit kezdeni a fagyos idővel.

Az éjszakai havazás és az alacsony hőmérséklet miatt az ország több fő- és mellékútján téliesek az útviszonyok. A Magyar Közút Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, téli gumival felszerelt kocsival keljenek útra.

Bár több száz munkagéppel folyamatosan dolgoznak, mégis vannak jeges, jégbordás, havas útszakaszok. Az Útinform szerint újra téliesek az útviszonyok Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hajdúságban, a Nyírségben, az Alföldön és a Viharsarokban.

A Dunántúlon viszonylag enyhe az idő, ott a hó nem maradt meg a burkolaton, de Esztergom környékén, a Bakonyban, Pápa és Csorna térségében, elsősorban a hegyvidéki szakaszok fő- és mellékútjain egyaránt számítani kell jeges vagy jégbordás szakaszokra.

A főutakon havas a burkolat Salgótarján, Gyöngyös, Heves, Tiszafüred, Szikszó körzetében, míg hóbordás szakaszokra futhatnak Balassagyarmat, Eger, Nyékládháza, Edelény és Kecskemét térségében.

A főútvonalakon Monor, Cegléd, Szolnok, Kisújszállás, Szentes, Gyomaendrőd, Nyírbátor, Mátészalka Sátoraljaújhely és Putnok körzetében hókásás, a Dél-Alföldön letaposott havas szakaszok még előfordulnak. A Duna vonalától keletre eső megyékben a mellékutakon szinte mindenhol havas, letaposott havas vagy hóbordás a burkolat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 12 órás váltásban, több száz géppel végzi az utak hó- és síkosságmentesítését, 77 üzemmérnökségének több ezer dolgozója pedig váltott műszakban, folyamatos munkarendben dolgozik, de a megfeszített munka ellenére nehézséget okoz, hogy a síkosságmentesítésre kijuttatott szóróanyag olvasztó hatása csak később érvényesül. A sózás -8 fok alatt hatástalan.

A cég érdesítő anyagokat, homokot, apró kőzúzalékot, salakot használ, illetve ezeket sóval keverve szórja az utakra. A társaság munkagépei folyamatosan dolgoznak, de az összefagyott havat egyre nehezebben lehet az útburkolatról eltávolítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik