Belföld

Árad a Tisza, apad a Tiszántúl

A Tiszán levonuló árhullám Szolnoknál tetőzés közelében van, a vízállás péntek reggel 850 centiméter volt, ami fél méterrel meghaladja a harmadfokú védelmi szintet. A tiszántúli folyók azonban apadnak.

A megyeszékhely alatt, naponta 5-10 centiméterrel növekedve, továbbra is árad a folyó – közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője.

Lovas Attila igazgató tájékoztatása szerint a Zagyva és a Tarna is végig árad, a Fehér- és a Fekete-Körösön az enyhe időjárás következtében hóolvadás indult el. Ennek következtében a felső szelvényekben 50-100 centiméter közötti vízszintemelkedés figyelhető meg. A Kettős- és a Hármas-Körös szintén árad, a Hármas-Körös alsó szelvényeiben az áradást a Tisza visszaduzzasztó hatása tovább növeli.

Az igazgatóság 530 kilométer hosszon védekezik a folyók áradás ellen. Ebből harmadfokú árvízvédelmi készültség 413 kilométeren van érvényben: a Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, illetve Kisköre és Tiszafüred között, a Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között, a Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között, valamint a Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között.

A harmadfokú készültséggel érintett szakaszokon korlátozták a gáton való járműközlekedést, míg a Tisza teljes középső szakaszán tilos a hajózás. Az illetékes megyei mezőgazdasági és szakigazgatási hivatalok általános horgászati és halászati tilalmat rendeltek el a Tisza teljes középső szakaszára.

A tartósan magas vízállás miatt az árvízi jelenségek közül a fakadóvizek 52 kilométeren, elöntések 71 hektáron, talpszivárgások 8,5 kilométeren észlelhetőek – közölte Lovas Attila.

A védelemvezető tájékoztatása szerint Tiszasüly térségében az elárasztott hullámtérről menekülő hódok is a védtöltésekben kerestek menedéket, ezzel azonban rongálják azok állagát. A jelenséget a természetvédelmi őrökkel közösen figyelik – tette hozzá. A vízügyi igazgatóság felkészült a kiskörei hullámtéri duzzasztómű zárására, illetve a tiszaburai református templom védelme érdekében tovább folytatódik a fakadóvizek átszivattyúzása a Tiszába.

Az igazgatóság területén az elöntött területek nagysága alig változott, 447 négyzetkilométeren áll a víz. Az elmúlt 24 órában 43 stabil szivattyúval összesen mintegy 2 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A Német-éri belvízcsatorna mentesítése érdekében naponta mintegy 40 ezer köbméter vizet vezetnek át a nagyiváni szükségtározóba.

Az ár- és belvíz terjedése ellen az elmúlt nap során csaknem négyezer ember védekezett.
A mellékfolyókon levonuló árhullám és a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös vízállása lassan emelkedik; a folyón Szarvasnál másodfokú az árvízvédelmi készültség – közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken.

A Hármas-Körösön Szarvasnál reggel 706 centiméter volt a vízoszlop magassága, ami hat centiméterrel haladja meg a másodfokú riasztási szintet.

A folyó alsóbb szakaszán, Gyomaendrődnél, valamint a Sebes-Körösön Körösladánynál, illetve a Berettyón Szeghalomnál továbbra is elsőfokú a készültség, így az igazgatóság 340 kilométer hosszúságú védvonalaiból 22 kilométeren másod-, 124 kilométeren pedig a legalacsonyabb szintű a riasztás.

Az elmúlt 24 órában 575 négyzetkilométerre növekedett a térségben a belvízzel elöntött területek nagysága. A vízügyi szervezet tíz védelmi szakaszából még mindig egyben, a Réhelyi területen védekeznek harmadfokon, további nyolc szakaszon másod-, míg egyben elsőfokú a készültség.

A szivattyútelepek egy nap alatt 8,5 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba. December elseje óta már 145 millió köbméter vizet szivattyúztak el.

Az önkormányzatoknál a készültség az előző naphoz képest nem változott. Hét településen, például Kamuton és Szarvason másod-, további tizenegy településen elsőfokon védekeznek a belterületi elöntések ellen.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napig a Körösök vízrendszerében területi átlagban 4,5 milliméternyi csapadék várható.

Elsőfokúra csökkentette viszont az árvízvédelmi készültséget a Tisza Rakamaz és Tiszatarján közötti szakaszán a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság – közölte Bara Sándor védelemvezető pénteken.

A folyó Tokajnál csütörtök estére 32 centimétert apadt, így péntek reggel itt 609 centiméteres vízállást mértek. Továbbra is másodfokú viszont a készültség Tiszakeszi és Tiszafüred között.

Bara Sándor tájékoztatása szerint a Hortobágy-Berettyó bal partján, Bucsa és Nádudvar között csökkent a készültség: ott csütörtök este óta másodfokú a riasztási szint, míg a Berettyó torkolati szakaszán továbbra is elsőfokú.

Az igazgatósághoz tartozó területen összesen 187 kilométeren tartanak fenn árvízvédelmi készültséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik