Belföld

Szijjártó: a sajtószabadságot erősíti az új médiatörvény

”Az új médiaszabályozás egységes, átlátható, európai szabályozási környezetet teremt, erősítve a sajtó szabadságát, a tisztelet kultúráját, a kiskorú gyermekek védelmét és az emberi méltóságot”- írja Szijjártó Péter csütörtök esti közleményében az új médiatörvényről, ami szerinte „egy igazi európai jogszabály”.

A Fidesz rendszerváltó pártként harcolt a kommunista rendszer ellen a demokráciáért az 1980-as évek folyamán, részt vett a kommunista diktatúra utáni demokratikus átmenetben és most kétharmados parlamenti többség birtokában készen áll arra, hogy a választók akaratának megfelelően lezárja az átmenet zavaros korszakát. Megújítjuk Magyarországot, egy elkötelezett európai demokráciát építünk, melynek célja, hogy ne csak az európai országokkal legyünk versenyképesek, hanem a feltörekvő új hatalmakkal is – írja a szóvivő.

A strukturális reformokat a gazdaságban, az adórendszerben, a közigazgatásban ennek érdekében hajtjuk végre – áll a közleményben – „ennek érdekében alkotjuk meg a végleges alkotmányt és alakítjuk át a médiarendszert”. „Az átlátható és tiszta körülményeket teremtő új magyar médiatörvény elfogadása előtti és utáni össztűz kísértetiesen emlékeztet az 1990-es évek eleji médiatörvény-viták történéseire.”

Felidézi, hogy akkor, az 1990-es évek elején a kommunista diktatúra szabályozása helyett egy olyan demokratikus, kompromisszumokra épülő törvényt alkotott a parlament, melynek céljait ugyan senki nem vitatta, mégis komoly támadások kereszttüzébe került. „Ugyanaz történik tehát most, mint történt alig több mint egy évtizeddel ezelőtt.” – fogalmaz a miniszterelnök szóvivője.

Továbbá arról is informál, hogy készen állnak az „értelmes, konkrétumokat illető vitára, eszmecserékre”, de eddig csak általános, politikai-ideológiai támadásokkal szembesültek.

Az új magyar médiatörvényt „igazi európai jogszabálynak” nevezi: „nincs olyan fontos pontja, amely ne lenne megtalálható más Európai Uniós tagállam, vagy tagállamok jogszabályaiban”. „Egyesek kritikával illették a különböző médiatípusok egységes szabályozását, holott többek között Olaszország, Franciaország és Svédország hatóságai is komplex módon szabályozzák az egyes médiaterületek működését”.

”Az új médiaszabályozás egységes, átlátható, európai szabályozási környezetet teremt, erősítve a sajtó szabadságát, a tisztelet kultúráját, a kiskorú gyermekek védelmét és az emberi méltóságot” – zárja közleményét Szijjártó Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik