Belföld

Finoman helyrerakták Szijjártót

A német külügyminisztérium államminisztere szerint a médiatörvény nem vet jó fényt a közelgő magyar EU-elnökségre. Werner Hoyer mindezt azután mondta, hogy Szijjártó Péter szóvivő szerdán kioktatta az újságírókat arról, mit gondolnak Berlinben a médiatörvényről. Közben Martonyi Jánost felhívta a német külügyminiszter, aki néhány módosító javaslatot ajánlott a magyar kormány figyelmébe.

„Ha csak a legcsekélyebb gyanúja is fölmerül annak, hogy az Európai Unió egy tagországában a média szabadságát a tartalmi ellenőrzés valamilyen formájának vetik alá, az komoly aggodalomra ad okot.” Szó szerint ez áll Werner Hoyer államminiszter csütörtökön kiadott közleményében.

A liberális politikus a héten elfogadott és nagy port kavart jogszabállyal kapcsolatban azt is közölte, az EU jövendő soros elnökeként Magyarország különös felelősséget visel azért, hogy a világban képviselje Európa értékeit és érdekeit.

A magyar törvény a német külügyminiszter figyelmét is felkeltette, aki telefonon tárgyalt magyar kollégájával. A Magyar Távirati Iroda híre szerint Guido Westerwelle és Martonyi János “barátságos légkörben a médiatörvény megváltoztatásának lehetőségéről beszéltek”.

Szijjártó Péter

Szijjártó Péter

Tegnap ugyancsak az MTI arról tájékoztatott, hogy Angela Merkel kancellár a jogállamiság elveire figyelmezteti Magyarországot. Az ezzel a címmel kiadott tudósítás a dpa német hírügynökség anyaga alapján született, és arról számolt be, hogy a berlini helyettes kormányszóvivő sajtóértekezletén Angela Merkel “óva intette Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit”.

“Akkor elmondanám, hogy mi is történt ma Berlinben” – mondta Szijjártó Péter, aki telefonon beszélt a berlini helyettes kormányszóvivővel.

Ennek alapján Szijjártó Péter idézte Christoph Steegmansat: “Eljövendő EU-elnökként Magyarország természetesen különleges felelősséget visel az Európai Unióról a világban kialakuló képről. A szövetségi kormány számára ezért is magától értetődő, hogy Magyarország elkötelezett marad az EU jogállami értékei mellett (…)”.

A magyar miniszterelnök szóvivője szerint ehhez képest “mondjuk úgy, minimum félreértés” az a címadás, hogy “Merkel a jogállamiság elveire figyelmezteti Magyarországot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik