Belföld

Megsemmisítik a 2006-os végzéseket

Elkészült az úgynevezett semmisségi törvény első változata, amely a 2006. őszi fővárosi eseményekkel kapcsolatban őrizetbe vett emberek ügyeit vizsgálja felül - mondta Balsai István fideszes országgyűlési képviselő a Magyar Nemzetnek.

A politikus hozzátette: jelenleg a törvénytervezet indoklásán dolgoznak, azután beterjesztik a javaslatot az Országgyűlésnek.
Ha elfogadják, akkor a bíróság az említett ügyekben nem tart tárgyalást, hanem az aktákból megállapítja, hogy rendőrségi jelentés vagy rendőri vallomás alapján vonták-e felelősségre az embereket, és megsemmisítené, eltörölné a végzéseket, ítéleteket.

Balsai István szerint ez a törvény kétszáz és négyszáz közötti ügyet érint. “Ez nem kevés, hiszen a hajdani eljárások egy hónapon belül, 2006 szeptemberében és októberében kezdődtek” – magyarázta.

A politikus beszélt arról is, hogy az új alkotmány tervezett április 25-i elfogadása után a választási rendelkezéseket kell meghozni. Hangsúlyozta: ez már csak azért is fontos, mert az Országgyűlés korábban úgy döntött, hogy a következő alkalommal 200 fős parlamentet kell választani. Emlékeztetett: új szabályt fogadott el a törvényhozás a kisebbségek képviseletéről is.

Mindezt csak új választójogi törvény tudja átültetni a gyakorlatba – szögezte le, hozzátéve: dönteni kell arról is, miképpen vehetnek részt a határon túli magyarok az országgyűlési választásokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik