Belföld

13 megye 234 településén védekeznek a víz ellen

Eddig 52 embert kellett kitelepíteni az ár-, illetve belvíz miatt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összesítése szerint a védekezésben 1758 ember 339 szivattyúval és 74 munkagéppel vesz részt. A belvízzel elöntött területek nagysága nem változott, jelenleg 3161 négyzetkilométer, ebből 1700 négyzetkilométer a vetés-szántó.

A folyók fővédvonalain 1818 kilométer hosszon volt árvízvédelmi készültség, ez 100 kilométerrel kevesebb a keddi értékhez képest. Harmadfokú árvízvédelmi készültség van 451 kilométeren, a Lónyai-főcsatorna alsó szakaszán, a Tiszán Zalkod és Tiszafüred között, a Bodrogon és a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.

Közben gyors apadás kezdődött a Felső-Tiszán, így Nagyhalász és Gávavencsellő között másod-, míg Szabolcsveresmart és Nagyhalász között pedig elsőfokúra mérsékelhette az árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Folytatódott az apadás a Körösökön is, egy nap alatt 71 kilométerrel, 189 kilométerre csökkent a védekezés hosszúsága – közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Kettős-Körösön, és az összes folyó vízszintje csökken.

Megszűnik az elsőfokú belvízvédelmi készültség péntek este hat órától a Rába alsó belvízvédelmi szakaszán és a Marcal menti szakaszon. Feloldják és megszüntetik a másodfokú belvízvédelmi készültséget a Holt-Marcal részöblözetben.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közleményében arról tájékoztatott, hogy a Hanságban, a Rábca menti, Kapuvár-Hansági és a Fertő tó menti belvízvédelmi öblözetben továbbra is fenntartják a másodfokú készültséget. Az érintett területen két helyen mobilszivattyúk dolgoznak, s két szivattyútelep folyamatosan üzemel.

A belvízi problémák kezelésének napi költsége egyébként 75 millió forint, míg az árvízhelyzet 45 milliós kiadást jelent naponta – mondta a környezetvédelmi államtitkár a mai Magyar Hírlapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik