Belföld

Polipaktákat találtak a XVIII. kerületben

Megkezdte az elszámoltatást a Fidesz a főváros XVIII. kerületében is - közölte Lévai István Zoltán alpolgármester, aki csütörtökön több feljelenést is tett az ügyészségen ismeretlen tettes ellen a kerület előző, szocialista vezetése alatt történt ügyekben.

Az alpolgármester budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: Pestszentlőrinc-Pestszentimrén az új polgármester, Ughy Attila (Fidesz) javaslatára egy úgynevezett elszámoltatói munkacsoport alakult. A Lévai István Zoltán vezette csoport csütörtökön négy, az elmúlt időszak szocialista önkormányzati vezetése alatt történt ügyben tett büntetőfeljelenést a Fővárosi Főügyészségen.

“A XVIII. kerület mindennapjait, a különböző színtereket teljesen átszövő, behálózó, azokat gúzsba kötő szerződéseket, polipaktákat találtunk” – mondta tájékoztatóján az alpolgármester, és részletesen beszámolt a feljelentésekben szereplő négy ügyről.

100 millió is lehet a kár

Az egyik visszadátumozott szerződésekkel kapcsolatos, és – mint ismertette – az önkormányzati tulajdonban álló városüzemeltető kft. korábbi ügyvezetőjét is érinti. Lévai István Zoltán tájékoztatása szerint ugyanis 2010 tavaszán az akkori polgármester utasította a városüzemeltető kft. ügyvezetőjét, hogy minden olyan beruházást és fejlesztést, valamint minden olyan kiadást, amely nem a biztonságos működés megvalósítását szolgálja, zárolni kell az év hátralévő időszakára.

Az ügyvezető ezt követően arról értesítette a kerületi közút- és járdahálózat-felújítást végző kivitelezőt, hogy a felfüggesztés a városüzemeltetési feladatokra nem vonatkozik, ugyanakkor a megrendeléseket vissza kell dátumozni, mert lejárt a közbeszerzési szerződés – mondta a fideszes politikus, akinek információi szerint több mint 50 millió forint értékben dátumoztak vissza csaknem húsz megrendelt munkát.

A másik ügy tervezési szerződésekkel függ össze. Lévai István Zoltán szerint az egyik, 40 millió forint plusz áfa díjú tervezési szerződéssel kapcsolatban megalapozott a gyanú, hogy a nyertes tervezőiroda nem teljesített szerződésszerűen. “Fennáll a gyanú, hogy bizonyos személyek a vezetés környékén olyan alvállalkozók bevonására bírták a fővállalkozót, hogy az megalapozza a vesztegetés gyanúját” – tette hozzá.

Az ügyek harmadik csoportja az ugyancsak önkormányzati tulajdonú M18 kft.-vel függ össze – mondta az alpolgármester. Ezek között említett egy a piaci árnál szerinte lényegesen magasabb árú honlapkészítést.

A negyedik ügy a Projekt 18 Kft.-t érinti, amelynek nevében – a Lévai István Zoltán által hivatkozott belső ellenőri jelentés szerint – 2009-ben 23-szor kötöttek megállapodást karbantartási munkálatokra, és ezek közül négy alkalom kivételével minden esetben olyan építőipari vállalkozással, amelynek kültagja a megbízások megkötésekor a Projekt 18 Kft. egyik döntéshozója volt.

A fideszes alpolgármester kérdésre közölte: becsléseik szerint a négy feljelentéssel összefüggő kárérték 50-100 millió forint között van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik