Belföld

Lendvai: szűkítené az emberi jogokat az „egypárti” alkotmány

Lendvai Ildikó szerint az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága pénteken arra figyelmeztette a Fideszt, hogy nem magának ír alkotmányt.

A brüsszeli testület tagjai kétnapos budapesti tárgyalásaik végén egyetértettek abban, hogy az új magyar alkotmánynak a lehető legnagyobb konszenzust, az egész nép támogatását kell tükröznie – emlékeztetett az Országgyűlés emberi jogi bizottságának szocialista tagja.

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz azért fél az általa készített alkotmánykoncepció valódi vitára bocsátásától, mert az nem bővíti, hanem szűkíti az emberi jogokat.

„A konkrét jogszűkítésről szokás szerint habveréssel, szimbolikus politizálással, a Szent Korona szerepének középpontba állításával terelnék el a figyelmet” – fűzi hozzá.

Az ellenzéki képviselő szerint a „Fidesz által ócsárolt jelenlegi alkotmány” több emberi jogot garantál, mint az új koncepció. Lendvai Ildikó szerint utóbbiból kimaradt például az egyház és az állam szétválasztásának elve, ami nélkül a meggyőződés és a vallás szabadsága csak üres szólam marad.

Kiemeli: az alkotmánytervezetből eltűnnek az érdekegyeztetésre vonatkozó garanciák, valamint többé nem nevezik meg a sztrájkjogot, továbbá kimarad a politikai célú fegyveres szervezet létrehozását tiltó elv is, így „szemet hunyhatnának a sokak emberi jogait sértő Magyar Gárda fölött”.

Lendvai Ildikó kiemeli: az állam feladatai és kötelességei közül eltűnik az esélyegyenlőtlenségek elleni fellépés, illetve másodrangúvá tennék az élettársi közösségben élőket azzal, hogy nem általában a családot, hanem a házasságon alapuló családot részesítenék kiemelt védelemben.

A szocialista politikus kifogásolja azt is, hogy a Fidesz „még a szimbólumokról sem nyit értelmes vitát”. Lendvai Ildikó szerint a kormánypártnak arról kellene megkérdeznie az állampolgárokat, hogy a – tervezettel egybehangzóan – ők is változtatni akarnak-e az állami lobogón, illetve ebben az esetben nem kellene-e 1848 és 1956 hagyományait felelevenítve a „haza és haladás” értékeit megtestesítő Kossuth-címer használatát bevezetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik