Belföld

Adómentes lesz a magánpénztári hozam

Adómentes lesz az állami nyugdíjrendszerbe való áttérésnél a pozitív reálhozam (azaz az infláció mértékénél nagyobb hozam) felvétele készpénzben, illetve átvitele önkéntes nyugdíjpénztárhoz – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter hozzátette: ennek a döntésnek a jogtechnikai következményeit a Nemzetgazdasági Minisztériumnál készülő törvényjavaslat fogja rendezni. Beszámolt arról, hogy a pozitív reálhozam kivételének adómentessége vita tárgyát képezte.
Vita zajlott arról, hogy ennek a reálhozamnak, mint tőkejövedelemnek a kivétele esetén is a 16 százalékos személyi jövedelemadó legyen érvényes a jövő év elejétől, mint minden más jövedelem esetében; végül azonban az az álláspont győzedelmeskedett a nyugdíjak minél nagyobb biztonságba való helyezése érdekében, hogy akik áttérnek az állami rendszerbe, de pozitív reálhozamuk volt magánnyugdíjpénztárban, azok adómentesen vehetik fel a reálhozamukat, ha jövő év január 31-ig áttérnek az állami rendszerbe – fejtette ki a szóvivő.

Újságírói kérdésre egyelőre nem tudott adatokat közölni arról, hogy ez az intézkedés hány embert érint, milyen költségvetési kihatása lehet, illetve, hogy az állami rendszerbe áttérők milyen hamar juthatnak majd a pénzükhöz. Az adóbevételnél fontosabb, hogy az emberek nyugdíja biztonságba kerüljön – hangsúlyozta. A nyilatkozattervezet rögzíti azokat a célokat, amelyeket a nyugdíjvédelmi akció, illetve törvénycsomag céljaként tűztek ki, tehát azt, hogy mindenki jól járjon, mindenkinek biztosítsák annak a lehetőségét, hogy áttérjen az állami nyugdíjrendszerbe, s ezáltal biztonságba tudja helyezni mindenki a nyugdíját – mondta Szijjártó Péter.

Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János fideszes képviselők politikai nyilatkozattervezetének elfogadásával az Országgyűlés a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagsággal rendelkező mintegy 3 millió ember eddigi befizetéseinek jövőbeni biztonsága érdekében kinyilvánítaná, hogy garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagoknak.

Az Országgyűlés – ha kétharmados többséggel megszavazzák a dokumentumot – kinyilvánítja továbbá: garantálni kell az állami rendszerbe átlépőknek az egyéni számlára történő befizetések értékállóságát, a kötelező magánnyugdíjpénztárból az állami rendszerbe átlépők veszteségeinek jóváírását és az állami rendszerbe átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha 2011. január 31-ig átléptek és hozamukat kivették.
Ki kell vizsgálni a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseivel való gazdálkodás körülményeit – indítványozzák az előterjesztők zárásként a nyilatkozattervezetben.

Ez utóbbi kitétel kapcsán Szijjártó Péter elmondta: vizsgálni kell többek között azt, hogy mi történt az emberek által befizetett járulékokkal, miért volt szükség arra, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben a működési költségek és a vagyonkezelési díjak jóval magasabbak legyenek, mint az állami rendszerben. A vizsgálat konkrét formájáról a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott készít majd előterjesztést – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik