Belföld

71 ezer hektár áll víz alatt

Tovább nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén: míg szerdán csak 25 ezer hektárt borított belvíz, a vízzel borított terület nagysága péntekre megközelítette az 50 ezer hektárt, szombatra pedig elérte a 71 ezer hektárt.

Ez azzal jár, hogy a belvízmentesítésben jelenleg 160 munkás és 28 szivattyútelep másodfokú belvízvédelmi készültség mellett üzemel.

Az elmúlt 24 órában ezek a szivattyútelepek mintegy 3,5 millió köbméter belvizet emeltek át a főbefogadó folyókba, a közbenső átemelők 328 ezer köbméter belvizet mozgattak meg.

A belvízi helyzet az önkormányzatok belterületi védekezéséit is jelentősen megnehezíti. Elsőfokú helyi vízkárelhárítási fokozat van érvényben 13 településen: Apátfalván, Bordányban, Deszken, Felgyőn, Forráskúton, Kiszomboron, Makón, Mindszenten, Nagymágocson, Pitvaroson, Szatymazon, Szankon és Szentesen. Másodfok mellett védekeznek 23 helyen, Balástya, Baks, Csongrád, Derekegyház, Domaszék, Gátér, Harkakötöny, Kistelek, Kiskunmajsa, Kövegy, Kunszentmárton, Mezőhegyes, Mórahalom, Orosháza, Ópusztaszer, Pálmonostora, Pusztaszer, Szegvár, Székkutas, Tömörkény, Újszentiván, Üllés és Zákányszék településeken. Végül harmadfokú helyi vízkárelhárítási fokozat van érvényben Csanádpalota és Csanytelek településeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik