Belföld

Minden harmadik baba császármetszéssel születik

Egyetlen év alatt 8,5 millió orvosi beavatkozást finanszírozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP); a harmadik leggyakoribb beavatkozás, szám szerint 28.383 a császármetszés, azaz minden harmadik baba így jön világra - írja a Népszabadság a pénteki lapszámban.

Miközben az átlagos magyar leggyakrabban szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek okozta panaszokkal fordul orvoshoz, a legtöbb műtétre mégsem ezekben a szakmákban kerül sor.

Az OEP listáján az első helyen a szürkehályog (64.453), a második helyen az abortusz (32.061), a harmadik helyen a császármetszés (28.383), a negyedik helyen pedig a boncolás (27.400) szerepel.

A Népszabadságnak a szürkehályogműtétek számát részben a lakosság öregedésével, a császármetszések magas számát a műhibaperektől való félelemmel és az idősebb kori szülések gyakoriságával magyarázták a megkérdezett orvosok.
Ugyanakkor a Weltner János, a Semmelweis Egyetem sebészfőorvosa kevésnek tartja a boncolások számát.

Ez a mutató azt jelenti – mondta a lapnak -, hogy a kórházban elhunyt betegek 70 százalékát nem boncolják, pedig ez lenne az egyetlen mérője a gyógyítás minőségének. Így derülhetne ki, hogy a beteg kapott-e megfelelő kezelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik