Belföld

MSZP: a Fidesz alaptörvénye készül

A közzétett munkaanyag alapján az új alkotmány nem egy nemzet, hanem egy párt alaptörvénye lesz – véli az MSZP.

Az új alkotmánykoncepcióban semmiféle konszenzus nem érhető tetten, az ellenzéki és a kormánypártok közötti vitás kérdésékből kivétel nélküli az utóbbiak kerültek ki győztesen – mondta Bárándy Gergely, a szocialisták elnökségi tagja.

Az ellenzéki politikus szerint a munkaanyag így tartalmazhatja a Szent Korona-tan és a kereszténység preambulumba emelését, illetve az MSZP által teljesen elutasított kétkamarás Országgyűlés ötletét, valamint a határon túli magyarok választójogát. Bárándy Gergely elmondta továbbá, hogy korábban hiába kezdeményezték a munkához való jog pontosabb deklarálását, azon belül az indokolatlan elbocsátások tilalmának megfogalmazását vagy a jogszabályok visszaható hatályának általános tilalmát.
Az MSZP a fentiek mellett az új alkotmány preambulumában megjelenítette volna a társadalmi igazságosságot, Magyarország európai közösséghez való tartozását, illetve kiemelt alapjoggá tette volna az élethez és emberi méltósághoz való jogot, ám ezek közül egyik sem jelenik meg a koncepcióban – fejtette ki Bárándy Gergely. Kiemelte: az új alkotmány tervezete ezzel szemben rendkívül szűkszavúan rendelkezik az Alkotmánybíróság témaköréről, így gyakorlatilag nélkülözi az összes garanciális elem felsorolását és csak azt mondja ki, hogy a testület alkotmányossági szempontból felülvizsgálja a törvényeket.

A szocialista képviselő hiányolta még a sajtószabadság garanciális elemeinek részletezését is, holott szerinte szükség lenne például kitérni a közvélemény hiteles és befolyástól mentes tájékoztatásának előírására. Az MSZP szintén elfogadhatatlannak tartja a régiók kialakításának ellehetetlenítését is azzal, hogy az alkotmánytervezet a megyerendszert deklarálja – fűzte hozzá a politikus. Bárándy Gergely közölte: az új alaptörvény elfogadását – a koncepcióban az alkotmánymódosításhoz javasolt elvhez hasonlóan – csak két egymást követő Országgyűlés számára tenné lehetővé.

A parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának összegző munkacsoportja csütörtökön tette közzé a koncepció szövegét a testület honlapján, az eseti bizottság december 10-15. között vitatja meg a dokumentumot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik