Belföld

Alkotmánybírósághoz fordul a Népszabadság

Administrator
Administrator

2010. 12. 02. 06:35

A lap szerint a sajtószabadság ilyen korlátozása alkotmányosan nem indokolható.

Ha változatlan formájában fogadja el a parlament a médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatot, akkor a Népszabadság az Alkotmánybírósághoz fordul.

A Népszabadság a szerkesztőségi döntést ismertetve úgy fogalmaz: “lapunk az Alkotmánybírósághoz fordul, ha ebben a formájában fogadná el a parlament a törvényt, mivel úgy gondoljuk, a sajtószabadság ilyen mértékű korlátozása alkotmányosan nem indokolható”. A kilátásba helyezett szankció ugyanis rendkívül szigorú és aránytalan, mert egy 25 millió forintos bírság miatt egy médium működőképessége is veszélybe kerülhet – érvel a lap.

A lap bírságolási lehetőségekkel kapcsolatban megjegyzi, hogy a 2011-es költségvetési törvényjavaslatban bírságként előirányzott 150 millió forint bevétel négyszerese az idei tervnek.

A Népszabadság aggályosnak tartja azt, hogy az új Médiatanács túl általánosan megfogalmazott magatartási szabályok betartását kérné számon. Ezzel kapcsolatban a lap az Alkotmánybíróság 1995-ös határozatát idézi: “ha valamely jogszabály törvényi tényállása túl elvont, túl általános, akkor a jogszabály lehetőséget ad a szubjektív jogalkotói döntésre, a különböző jogalkalmazók eltérő gyakorlatára, a jogegység hiányra. Ez csorbítja a jogbiztonságot.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.