Belföld

OMG: bejelentették az egyéges kormányzati portált

Megszűnnek a minisztériumi honlapok, a kormanyszovivo.hu és a kormany.hu is.

A jövő év elején megszűnnek a minisztériumi honlapok, valamint a kormanyszovivo.hu és a kormany.hu is, helyettük egy új, összevont kormányzati portál indul – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint, amely egyébként Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő szerdai kijelentéseinek cáfolatát is tartalmazza, az új kormányzati portál a Miniszterelnökség és a minisztériumok anyagait egy helyen, egységes szerkezetben és közös doménnév alatt teszi elérhetővé a látogatók számára, illetve új szolgáltatásokat is fog tartalmazni.

A KIM szerint az új portál létrehozása a megváltozott kormányzati struktúra, a korábbi minisztériumi honlapok alacsony általános színvonala miatt és az azok működtetésével kapcsolatos pazarlás megszüntetése érdekében vált szükségessé.

Az eddigi minisztériumi honlapok sem szerkezetük, sem “széttagolt üzemeltetésük kaotikussága” miatt nem alkalmasak arra, hogy az új minisztériumi struktúrát megfelelően leképezzék.

Az összevont portál létrehozása lehetővé teszi, hogy az ezen a területen jelenleg tapasztalható zavaros állapotokat gyorsan és költségkímélő módon egy jobb megoldással váltsák fel. Az új honlap fejlesztésének költsége várhatóan töredéke lesz a költségvetési tételben feltüntetett összegnek – hangsúlyozza a közlemény.

Zagyva György Gyula szavaira a minisztérium úgy reagált, hogy “a képviselő állításai hemzsegnek a tárgyi tévedésektől”. Például a költségvetésben feltüntetett összeg nem a kormany.hu címen jelenleg található gyűjtőoldal, hanem a teljes jövő évi online kormányzati kommunikáció támogatására vonatkozik. Ez a költségvetési sor pontos címéből (“kormányzati kommunikációs feladatok támogatása”) is egyértelműen kiolvasható.

Az új összminisztériumi portál fejlesztésében vagy későbbi működtetésében a Kopint-Datorg Zrt. semmilyen formában nem vesz részt – tették hozzá.

Kormányváltáskor az új kabinet az elhíresült OMG nyitóoldallal jelezte, hogy gyökeresen átalakítja a kormányzati portálokat. A Hír24 július végétől többször is kereste a kormányzati kommunikációs igazgatóságot, hogy a részletekről érdeklődjön: például arról, hogy az egységes profil kialakítása milyen költségekkel jár. Kérdéseinkre azóta sem érkezett válasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik