Belföld

LMP: fapados demokrácia jöhet

Az LMP a sajtószabadságnak adott mélyütésként értékeli a médiatörvény tervezetét, amelynek elfogadásával a párt szerint Magyarország fapados demokráciává válhat.

Karácsony Gergely országgyűlési képviselő ennek kapcsán azt mondta: sajtószabadság nélkül nincs demokrácia, márpedig a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat oly mértékben fenyegeti az újságírókat, hogy az már a sajtó szabadságát veszélyezteti.

A politikus úgy vélekedett, a javaslat láthatóan eléri célját, mivel számos újságíró, bár felháborítónak tartja, nem mer tiltakozni ellene. Elismeréssel adózott ugyanakkor a Magyar Narancs, valamint az Élet és Irodalom szerkesztősége előtt; a hetilapok ezen héten tiltakozásul üres címlappal jelennek meg.

“A kormánypártok kinyilvánították, hogy szeretnék visszahozni a cenzúrát, de ez nem fog menni” – mondta Karácsony Gergely, hozzáfűzve, hogy az online sajtót lehetetlen megrendszabályozni. Kitért arra is, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) nincs megfelelő apparátusa, amely a hatósági vizsgálatokat az újságokra, online sajtótermékekre is kiterjeszthetné.

Ugyanakkor aggasztónak nevezte, hogy az NMHH jövő évi költségvetésében több mint 150 millió forint bírsággal számol a kormány. Mint mondta, ha ezt mind újságokra szabnák ki, “felszámolható lenne a politikai lapok piaca”.

Az LMP képviselője arról is beszélt: fideszes politikusokkal beszélve úgy tapasztalta, hogy a javaslat szerintük is “túl messzire ment”. Abban lehet bízni, hogy – mint az egy hónappal ezelőtt elfogadott médiaalkotmány esetében – kormánypárti módosító indítványok hatására most is “felpuhul” az előterjesztői szándék – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik