Belföld

Címlapon tüntetnek a lapok

Üres címlappal tiltakozik a médiatörvény-javaslat - a médiának szánt szájkosár - ellen az Élet és Irodalom (ÉS), valamint a Magyar Narancs - írja a Népszava.

A hetilapok akciójával egyetért a Népszava is, és – ahogy fogalmaznak – “ennek pénteki lapszámunkban nyoma is lesz”.

A lap azt is megtudta, hogy a 168 Óra címlapját Szalai Annamária portréja és a “Kedves médiahatalom!” szalagcím foglalja majd el.

Kovács Zoltán, az ÉS főszerkesztője azzal magyarázza mindezt, hogy szerintük a tervezet újságíró-, nyilvánosság- és szakmaellenes, célja pedig a sajtó kontrolltevékenységének kiiktatása. A főszerkesztő azt nyilatkozta: “Ez a kormány szeret fenyegetni – csak így értelmezhető az egész kiterjesztett jogkörű médiahatóság létrehozása, tevékenysége, a kialakuló szabályozás.”

Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője is csatlakozott ehhez a véleményhez, ő elfogadhatatlannak nevezte a “sajtóbíróság” létrehozását. Hozzátette: a média ilyen jellegű tiltakozása nem öncélú, hiszen a sajtószabadság van veszélyben.

A javaslatban szereplő, a hetilapokra kiróható, 10 milliós összegű bírságot komoly fenyegetésnek nevezte, de kiemelte, hogy még rosszabb az a tervezett szankció, hogy egy adott sajtóorgánum megszüntethető nyilvántartási számának visszavonásával. Elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a tervezet a médiahatóság kizárólagos jogkörébe helyez minden kontrollt.
A Népszabadság főszerkesztője. Vörös T. Károly szerint, ha a magyar sajtó kevésbé lenne megosztott, lenne remény az egységesebb fellépésre. Szerinte a jobboldali sajtót is érzékenyen érintheti a kialakuló szabályozás, ha ebben a formában fogadják el.

A Társaság a Szabadásgjogokért (TASZ) szerint az unióban példa nélküli, hogy ilyen szigorú hatósági felügyelet alá kerüljenek a hírportálok, csak a volt szovjet köztársaságokban van hasonló szabályozás. A nyomtatott és internetes sajtóra a polgári és a büntető szabályok vonatkoznak, nincs indoka annak, hogy egy hatóság közvetlen tartalmi kontrollt gyakoroljon a média fölött – mondta a lapnak a TASZ munkatársa, Simon Éva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik