Belföld

Az asztal is leszakadt Tarlós bemutatóján

Kövér László mutatta be a főpolgármester új könyvét. Megtudtuk, hogy a szabadság – ha eljön – arra való, hogy rendet szüljön. Az önéletrajz azért született, hogy a budapestiek ismerjék meg választottjukat és olvashassanak Tarlós István gyermekkoráról, és arról is, ki terelte a közéleti szerepvállalás felé.

Hülye lennék egész nap kukorékolni – idézte a Rolling Stonest lapunknak még szeptemberben Tarlós István. Arra utalt, hogy kevesebb dologról mondaná el saját véleményét, mert „Magyarországon még a közmondások idézéséből is baj lehet”. Nagy utat járhatott be a főpolgármester lelke, ha ezek után könyvet írt.
Fotó: Gáti András, Fn.hu Képgaléria

Fotó: Gáti András, Fn.hu Képgaléria

Kisebb tömeg gyűlt össze a Gellért Szálló különtermében, egy-két kerületi polgármester mellett feltűntek a sportolók: Mészöly Kálmán és Kárpáti György, valamint a színházi emberek: Balázs Péter és Szirtes Tamás. Kitartó társaság, néhányan közülük ültek már a Kossuth téren a szónokok háta mögött.

Tamási Áder

tarlós legjei

Kedvenc város: Budapest, Krakkó, Firenze, Róma
Kedvenc politikus Deák Ferenc és a két Kennedy,
Kedvenc étele: marhahúsleves
Kedvenc italai: málnaszörp, a szekszárdi száraz vörösbor
Kedvenc színésznő: Demi Moore

Gyújtó hangulatú beszédekre most nem számítottunk, egyrészt, mert ez egy könyvbemutató, másrészt a méltatást Kövér Lászlóra bízták, a házelnök pedig sokkal visszafogottabb, mióta testőrök kísérik. Most is jól kezd, egy Németh László-idézettel indít, majd rögvest Tamási Áronra vált, („Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”.) igaz, az Áron név nem mindenkihez ér el (az idézetet meg nyilván nem mindenki ismeri), így mögöttünk egy idős hölgy azon kezd sopánkodni, hogy miért kell az Ádertől idézni. Kövértől mostanában ez valóban meglepő lenne.

Azon nem lepődünk meg, hogy a házelnök számára Pápa jelenti az otthont és azon sem, hogy olvasta Tarlós könyvét. Különben honnan tudná, hogy mi a főpolgármester politikai hitvallása? („Nem kell azokra hallgatni, akiknek üres a múltjuk és hazug a jövőjük”).

Azt is megtudjuk, hogy Tarlós „a tények nagy tisztelője”, aki tudja, hogy a gravitáció, az gravitáció és amikor Kövér odaér, hogy „a szabadság – ha eljön – arra való, hogy rendet szüljön”, már biztosak vagyunk benne, hogy ez egyfajta belépő a következő felszólalónak, az Otthonom-Budapest című könyv szerzőjének.

Kitárulkozás

Tarlós István rögtön a motivációiról kezdett beszélni, tiszta képet akart ugyanis magáról, „tudják meg a budapestiek, hogy kit választottak”. Meg persze egyfajta kiindulópontként is tekint a könyvre, nem szeretné ugyanis, hogy fél-egy év múlva rajta kérjék számon az előző városvezetés hibáit. Korrekt magyarázat, annak ellenére, hogy családja nem örült a könyvnek és a felesége a mai napig nem érti, miért is kell Tarlósnak ennyire kitárulkoznia.

Aztán Tarlós főpolgármester helyett Tarlós az író beszélt és osztott meg a közönséggel olyan kulisszatitkokat, mint „gondolataimat egyszerű kifejezésekkel, de udvariasan igyekeztem megfogalmazni”. Szerényen elmondta, hogy azzal is tisztában van, könyve nem irodalmi igényű mű, ugyanakkor azt feltételezi, hogy azt a 330 ezer embert, aki Budapesten rá szavazott, érdekelni fogja, ki az a Tarlós István.

A könyvbemutató alatt mindenesetre szépen fogyott a 3500 forintos mű (a kukacoskodóknak üzeni Tarlós, hogy nem kap pénzt a könyv után), az érdeklődés olyan nagy volt, hogy a dedikálásra várók rohamától össze is roskadt Tarlós és Kövér asztala. Mi ekkor a ruhatár felé igyekeztünk, a háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti Györggyel. Ő nem vett könyvet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik