Belföld

Török: a tűzzel játszik a Fidesz

A második Orbán-kormány eddigi legsúlyosabb, legtöbb vitára esélyes és egyben legkockázatosabb döntését jelentette be szerdán Matolcsy György - írta Török Gábor a legújabb blogbejegyzésében.

“Az elmúlt húsz év egyetlen igazán időtálló, ugyanakkor alapvetően felvilágosult abszolutista szellemben fogant reformját tervezi megszüntetni a kormány. Teszi mindezt pontosan úgy, ahogy maga a reform megszületett, s amit korábban maga is okkal bírált: az emberek szabad akaratának, véleményének figyelembe vétele nélkül” – hangsúlyozza blogjában a politológus.

Török Gábor szerint a rendszert át lehet alakítani, egyesek szerint kell is, az az eljárás azonban, amelyet a kormány választott, egészen elképesztő gondolkozást, hozzáállást feltételez. “Most először érzem úgy, hogy a Fidesz döntéshozói elvesztették realitásérzéküket, és a párt kétharmados többsége és magabiztos fölénye tudatában elhitték, hogy szinte mindent és – ez majdnem fontosabb! – mindenhogy megtehetnek” – írta.

A politológus úgy véli, hogy a Fidesz már októberben is a tűzzel játszott: viselkedésével a párttal kapcsolatos legártalmasabb sztereotípiákat erősítette. Olyan folyamatokat indított el, amelyek lassú méregként hatnak: nem holnap, hanem fokozatosan, napról-napra. “Ennek ellenére a kormány most ugyanezt a produkciót ismétli meg, csak sokkal nagyobb közönség előtt” – teszi hozzá.

“Úgy érzem, hogy mérföldkőhöz értünk, olyan ügyhöz, amely sokat árthat a kormánynak, és bizonyos értelemben az országnak is. Nem feltétlenül most, nem feltétlenül azonnal” – mutat rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik