Belföld

Semjén: “morális ellenszélben” hajózik az oktatás

Ahhoz, hogy az oktatáspolitika sikeres legyen, mélyreható változásra van szükség a társadalomban és a kulturális környezetben egyaránt - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte: ma az oktatásnak “viharos tengeren”, a médiacégek nyomása következtében “morális ellenszélben” kell hajóznia. Hozzátette: sok újság, televíziós csatorna és internetes honlap abban versenyzik, hogy minél embertelenebb és természetellenes, személyiség- és közösségromboló dolgokat mutassanak be, amelyek – létrehozva saját torz tükörképüket – egy idő után normaként, “kvázi példaként” jelennek meg a társadalomban.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta a fővárosi Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium fennállásának 150. évfordulója alkalmából csütörtökön tartott jubileumi rendezvényen: akinek nincs megbízható ismerete az emberről, a világról, az védtelen és kiszolgáltatott, könnyen manipulálható lesz, s ezzel elveszíti a mérlegelés lehetőségét, az okos választás képességét az élet minden területén.

Rámutatott: a magyar iskola 996 óta – mióta Géza fejedelem Szent Márton tiszteletére bencés apátságot alapított Pannonhalmán, a Szent Márton-hegyen – az “embernevelést” tűzte ki maga elé célul, s a nevelést a teljes személyiség és általa a közösség fejlődésének szolgálatába állította. Hozzátette: a nemzeti ügyek kormánya arra törekszik, hogy erősítse az iskolában a munkára váltható biztos tudás megszerzésének lehetőségét. Munkahelyeket, tisztes megélhetést szeretnének biztosítani, ami elengedhetetlen feltétele a személyes boldogulás és a nagyobb közösség, a nemzet építésének – fogalmazott.

A kormányfő helyettese kiemelte: a Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium gyökerei mélyre nyúlnak a történelemben, igazi alma materré érett az elmúlt másfél évszázadban. Ma olyan értékeket és szellemet őriz, amelyre büszke lehet tanár és diák egyaránt. Megjegyezte, tudja, hogy diákszemmel az iskola “a szükséges rossz” kategóriájába tartozik, de mégis azt mondja, hogy jó olyan iskolába járni, ahol ablakot nyitnak a világra.

Az intézmény az 1860-ban alapított Hűvösvölgyi úti – később Bányai Júlia elnevezésű – iskola jogutódja. Az ott elhelyezett alsó tagozat 1994-ben költözött a hét tanteremmel bővített – 1960-ban a főváros II. kerületének zöldövezetében, az Apáti-szikla alatt, az Ördögárok-patak partján épült – Pasaréti úti épületbe. 1995-ben a gimnáziumi tagozat megszervezésével az iskola szerkezetváltást hajtott végre. Mint Zoltán László igazgató felidézte: a gimnáziumi oktatás bevezetésével egy időben vette fel az intézmény a Pasaréten élt költő-műfordító, Szabó Lőrinc nevét.

1999-től – újabb szerkezetváltással – az iskola 13 évfolyamos két tannyelvű általános iskolaként és gimnáziumként működik, 8+5 osztályos szerkezetben. Első osztálytól heti öt órában oktatják az angol nyelvet, és három közismereti tantárgyat tanítanak a célnyelven. A kilencedik évfolyamon heti húszórás angol nyelvoktatásban részesülnek tanulóik. Nagy hangsúlyt helyeznek az etika- és informatikaoktatásra, az egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretek elsajátítására és a környezetvédelmi nevelésre.

Volt tanév, amikor 1000 tanulója volt az iskolának, amelyből kétszázat is meghaladta az állami gondozott gyerekek száma. Az idei tanévben 764 diák folytatja tanulmányait az iskolában. A diákok kiemelkedő eredményeket produkálnak az érettségin és a felsőoktatási felvételiken – hívta fel a figyelmet az iskola igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik