Belföld

Gondnokság alá kerülhet Esztergom

Akár másfél-két évig is eltarthat az esztergomi önkormányzat gazdálkodásának konszolidálása - mondta a Népszavának Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere az általa kezdeményezett adósságrendezési eljárásról.

Tétényi Éva a napokban kérte a törvény által előírt eljárás indítását, melyben a megyei bíróság akár már a jövő héten kijelölhet egy pénzügyi gondnokot. A gondnok ellenjegyzése nélkül a jövőben egy forintot sem költhet el a város, a kiadási igényeket pedig a biztos a jogszabályban előírt módon rangsorolja majd.

A polgármester azért is reméli, hogy a jelenlegi, mintegy 1,4 milliárd forintos akut – vagyis 30-60-90 napon túli, lejárt – tartozások visszafizetését célzó eljárás két éven belül befejeződik, mert szeretné, ha a város a 2013-ban megnyíló új uniós pénzügyi időszakban már pályázhatna forrásokra – írja a lap csütörtöki száma.

Tétényi Éva arról is beszélt, igyekeznek kideríteni, „hol akadhatott el” a kedden átutalt tízmillió forint, amit a közvilágításra szerződött céggel szemben fennálló tartozásuk részbeni kiegyenlítésére küldtek. A cég ugyanis kedden este lekapcsolta a közvilágítást a város bizonyos részein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik