Belföld

Legfőbbügyész-választás: vannak is nevek meg nem is

Administrator
Administrator

2010. 11. 24. 10:31

A KDNP már konkrét személyeket említett Schmittnek, a Fidesz még senkit, előbbi mégis közös jelöltről beszél.
Korábban a témában:

Nem hangzottak el nevek a legfőbb ügyész személyét illetően – mondta Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és az alkotmányügyi bizottság elnöke szerdán azután, hogy Schmitt Pál államfőnél járt a Sándor-palotában.

Szavai szerint az államfő minden párt véleményét meghallgatja a legfőbb ügyész jelölésével kapcsolatban, Schmitt Pál szeretné megismerni a frakciók véleményét a kérdésről, azonban – mint mondta – nevek nem hangzottak el a találkozón.

Rámutatott: az államfő dolga, hogy kit jelöl. Balsai emlékeztetett arra, hogy megváltoztak a legfőbb ügyész megválasztásával kapcsolatos szabályok; csak ügyészt lehet javasolni, akit kétharmados többséggel kell majd megválasztania az Országgyűlésnek. Hangsúlyozta, a köztársasági elnöknek a házelnök felé kell majd megtennie jelölését a legfőbb ügyész személyére.

Balsai István kitért arra is, hogy ha kézhez kapja, majd értékeli az államfőnek az alkotmány-előkészítő eseti bizottsághoz szerdán eljuttatott, a készülő új alkotmányhoz írt javaslatait.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője Balsai István nyilatkozatának némiképp ellentmondva azt állította, hogy több név is szóba került, miután a Fideszt követve találkozott Schmitt Pállal. A politikus szerint a kormánypárti frakciószövetség közös jelöltet fog javasolni a posztra. Harrach hozzátette: őt a Fidesz-KDNP november vége felé fogja megnevezni. Elmondta: mivel több személy is szóba került lehetséges jelöltként, a velük való egyeztetés, a véleményük kikérése, a szándékuk ismerete fontos. Az államfő új alkotmányhoz fűzött javaslatai közül a család fontosságának kiemelését üdvözölte a kereszténydemokrata képviselő.

Lázár János, Fidesz-frakcióvezető még hétfői sajtótájékoztatóján közölte: azt javasolja Schmitt Pál köztársasági elnöknek, hogy minél hamarabb, legkésőbb november végén nevezze meg jelöltjét a legfőbb ügyész személyére. Hozzátette, reméli, december 6-án dönthet róla az Országgyűlés.

Kovács Tamás legfőbb ügyész mandátuma 70. életévének betöltésével, 2010. december 13-án jár le.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.