Belföld

Lázár noszogatja Schmittet

Nem hangzottak el nevek a legfőbb ügyész személyét illetően - mondta Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azután, hogy Schmitt Pál államfőnél járt a Sándor-palotában. Utána Harrach Péter a KDNP frakcióvezetője ezt megcáfolta.

Balsai szavai szerint az államfő minden párt véleményét meghallgatja a legfőbb ügyész jelölésével kapcsolatban, ugyanis Schmitt Pál szeretné megismerni a frakciók véleményét a kérdésről. Ő úgy vélte: az államfő dolga, hogy kit jelöl.

Az alkotmányügyi bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy mostantól csak ügyészt lehet jelölni, akit kétharmados többséggel kell majd megválasztania az Országgyűlésnek. A köztársasági elnöknek a házelnök felé kell majd megtennie javaslatát a legfőbb ügyész személyére. Balsai István kitért arra is, hogy ha kézhez kapja, majd értékeli az államfő javaslatait a készülő új alkotmányhoz.

Lázár János pedig közölte: azt javasolja Schmitt Pál köztársasági elnöknek, hogy minél hamarabb, legkésőbb november végén nevezze meg jelöltjét a legfőbb ügyész személyére. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette, reméli, december 6-án dönthet arról, hogy ki legyen, miután Kovács Tamás mandátuma 70. életévének betöltésével, 2010. december 13-án lejár. A

Ezután mégis kiderült: a Fidesz-KDNP frakciószövetség közös legfőbbügyész-jelöltet állít és több név is szóba került. Erről Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője számolt be. Ő úgy látja, az államfő a végső döntését még nem hozta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik