Belföld

Bicikliútra vár az LMP

Módosító javaslatot nyújtott be a Lehet Más a Politika a Fővárosi Közgyűlésben: ebben kéri a főpolgármestert, hogy intézkedjen, hogy a déli járdán vezetett egyirányú kerékpárút érdekében.

Mivel a közgyűlés már többször elkötelezte magát az északi oldali kétirányú és a déli oldali egyirányú kerékpárút létesítése mellett, az LMP olyan megoldást javasol, amely figyelembe veszi és összehangolja a hidat használó gyalogosok, kerékpárosok és autósok érdekeit.

“A Margit híd déli oldalán mindenképpen szükséges a menetirány szerinti kerékpáros út. Az északi oldalon épülő kétirányú kerékpárút azért nem alkalmas erre, mert az majd’ egy kilométer kerülőt és plusz két lámpás kereszteződést jelent. A főváros jelenlegi javaslata, melyben közös gyalog- és kerékpárút szerepel, rossz megoldás. Így ugyanis mindkét irányban szabályszerűen használhatnák azt a kerékpárosok, tehát ez a megoldás növelné a gyalogosok veszélyeztetettségét” -közölte a párt.

“A főváros elválasztás nélküli gyalogos- és kerékpárutat szorgalmazó javaslata több szempontból is hibás. Egyrészt a szigeti bejárónál lévő gyalogátkelőnél a kétirányú kerékpárforgalom miatt nem hogy csökkenne, hanem éppen növekedne a torlódás. Másrészt az indoklással ellentétben van megfelelő szélesség “városképi, idegenforgalmi, szabadidős és esélyegyenlőségi szempontból” is” – indokolja az LMP véleményét.

Beszámolnak egy forgalmi vizsgálat adatairól is, melyek szerint hétköznap az északi járdán óránként 300-350, a délin 120-150 gyalogos halad át a forgalmasabb irányban, Pestről a szigetre, hétvégén ez az érték a déli oldalon nem változik, az északin viszont 450-500-ra nő, egyértelműen azok miatt, akik a parkba tartanak. Ebből látható, hogy a turisták – akikre az előterjesztés hivatkozik – nem használják tömegesen a déli oldalt. “A nagy gyalogosforgalomra való hivatkozás pedig szubjektív érveken alapul” – összegez az LMP.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik