Belföld

Szigorítanák az egyházi törvényt

Túlságosan liberális a jelenlegi egyházi törvény, ami teret enged a “bizniszegyház-jelenség” felerősödésének. Ezért is tervezi a kormányzat egy új jogszabály kidolgozását - mondta Szászfalvi László, az igazságügyi tárca egyházi-, civil- és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkára a Duna Televízióban.

A koncepció még idén elkészülhet, jogszabály jövőre lehet belőle. Ugyancsak jövőre tervezik átalakítani az adó egyszázalékos felajánlások rendszerét is, ügyelve arra, hogy az új adójogszabályok révén ne érje hátrány az egyházakat – mondta Szászfalvi László.

“Húsz évvel ezelőtt, 1990-ben hozta létre még a ‘posztkommunita parlament’ – tehát a rendszerváltoztatás előtti Országgyűlés – a ma hatályos egyházi törvényt. Megítélésem szerint ez a törvény nagyon liberális, amivel kapcsolatban az elmúlt húsz év valamennyi konzekvenciáját le kell vonnunk” – jelentette ki Szászfalvi. A politikus elmondta: az első Orbán-kormány második ciklusában már próbálták módosítani a jogszabályt, de akkor a szocialisták és a szabad demokraták nem szavazták azt meg – kétharmados jogszabály lévén így nem sikerült keresztül vinni a tervezett változtatásokat.

A most készülő módosítás alapelve – és az államtitkárság szándéka is egyben – , hogy a hiteles vallási, egyházi, hitéleti tevékenységet folytató közösségeket, vallási közösségeket megerősítsék, akár többlettámogatások révén; azokat pedig, amelyek kiskapu-keresési céllal és kifejezetten a költségvetési pénzek “leszivattyúzására” jöttek létre, kiszűrjék a rendszerből – mondta Szászfalvi László.

A politikus szerint a legfőbb gond ma az a jogi alapvetés, mely szerint száz fő, száz természetes személy aláírása szükséges egy egyház megalapításához Az államtitkár megemlítette: családi vállalkozásokkal is találkozni ezen a területen. Elmondta: ő maga is ismer olyan közösségeket, ahol a szükséges aláírásokat úgy gyűjtötték össze az alapítók, hogy a kézjegyüket adók azt sem tudták, mit írnak alá.

“Az elmúlt évek bizniszegyház-jelensége felerősödött. Éppen a mostani egy százalékos adófelajánlásokról készült APEH-kimutatásban jött elő az a probléma, hogy egy állat menhelyet üzemeltető egyház – most már ilyenről is tudunk – a nyolcadik legtöbb adófelajánlást kapta, így közel hetven-nyolcvan millió forintot kellene ennek a közösségnek kifizetni az állami költségvetésből” – említett egy példát Szászfalvi László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik