Belföld

Jön az új büntető törvénykönyv

A 2011-es őszi parlamenti ülésszakra új büntető törvénykönyvet és új büntetőeljárási törvényt nyújt be a szaktárca - közölte Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár kedden az Ügyészek Országos Egyesülete fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi ülésen.

A rendezvényen – amelyet a Kriminalexpo keretében szerveztek – az államtitkár a majdani új jogszabályok bevezetése mellett felsorolta azt is, hogy rövidtávon milyen jogi változtatásokat kezdeményeztek, illetve kezdeményeznek a bírósági eljárások, különösen a büntető eljárások gyorsítása érdekében, amely – mint fogalmazott – egyértelmű társadalmi elvárás.

Szólt arról is, hogy bár kormánydöntés még nincs, de felmerült egyfajta „katasztrófa-alap” létrehozása a nagy és bonyolult ügyekkel összefüggésben a bíróságok, illetve az ügyészség részére. Ennek összegét a bíróságok esetében 3-4 milliárd forintban jelölte meg és szerinte az ügyészségnek is hasonló összeg juthatna erre a célra.

„Itt kizárólag szakmai szempontok alapján, politikailag semlegesen jól megbecsülhető azoknak az ügyeknek a köre, amelyek a vádlottak nagy száma miatt, vagy az ügyek politikusai miatt pluszköltségvetési forrásokat igényelnek” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik