Belföld

A Jobbik népszavazással államosítaná a közműcégeket

Az ellenzéki párt szerint a beruházók zsákban viszik a pénzt külföldre.

A Jobbik módosító indítványt nyújtott be, hogy az eredeti terveknek megfelelően január elsején lépjen életbe az a törvény, amely szerint a szakhatóságok az ellenőrzésnél először nem bírságolják meg a kis- és középvállalkozásokat.

Kepli Lajos képviselő emlékeztetett arra, hogy a módosítást kormánypárti javaslatra, a nyáron elfogadta az Országgyűlés. Ugyanakkor a költségvetés végrehajtásáról szóló, 111 oldalas “salátatörvény” egyik oldalának alján szerepel egy olyan bekezdés, amely alapján az említett jogszabályt nem helyezik hatályba január elsején. A képviselő felháborítónak nevezte az esetet, szerinte a módosítást nyáron kampánycélokkal fogadták el.

Képviselőtársa Hegedűs Lorántné arról beszélt, hogy a Jobbik felülvizsgáltatná a közművek privatizációs szerződéseit. Ha a tulajdonosok nem teljesítik vállalásaikat, akkor akár helyi népszavazások útján is vissza kellene venni tőlük a cégeket – tette hozzá.

A Jobbik szerint a közmű-privatizáció megbukott. Miközben a szolgáltatási díjak a “csillagos égbe” emelkednek, a beruházók “zsákban viszik ki” külföldre a pénzt. A képviselő ennek ikonikus példáiként említette a Fővárosi Csatornázási Műveket, illetve a Fővárosi Vízműveket.

Ezek a privatizációs szerződések titkosak, pedig tavasz óta jogerős bíróság ítélet kötelezné a fővárosi önkormányzatot a nyilvánosságra hozatalukra. A politikus felszólította Tarlós István főpolgármestert, hogy tegyen eleget ennek az ítéletnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik