Belföld

Összmagyar regiszter jön

Jövő év elején elkezdődhet az összmagyar regiszter kialakítása, amellyel a magyarok identitását szeretnék megerősíteni világszerte - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.

A regiszteren keresztül Magyarországról szóló, elsősorban magyar nyelvű üzeneteket, irodalmi műveket juttatnának el azokhoz, akik megadják email-címüket. A csatlakozók üzeneteit, javaslatait is szívesen fogadják majd, oda-vissza működne a rendszer.

“A regiszter gondolata abból a természetes igényből következett, hogy
megerősítsék magyarságukban azokat a szétszórtságban élő magyarokat is,
akiknek nincs lehetőségük az anyaországgal a közvetlen
kapcsolattartásra. Der nyitottak leszünk arra is, hogy ha valakiben csak pislákol a magyar identitás, vagy csak szimpatizál a magyar üggyel, akkor ők is megkaphassák az üzenetet” – mondta ennek kapcsán Semján Zsolt.

Kitért arra is, hogy ha a magyar nemzet valamely részét sérelem éri, mint a szlovák nyelvtörvénynél történt, akkor a regiszter segítségével a világ magyarságát tudják tájékoztatni, és segítséget tudnak kérni. Akinek nagyobb befolyása van írjon cikket a Washington Postba, akinek kisebb befolyása van, az pedig a helyi falu értesítőjébe – mondott egy példát.

Azt is kifejtette, hogy az internetalapú regiszternek minimális lesz a működási költsége és felhívta a figyelmet arra, hogy az állampolgárságról szóló honlapot is egyetlen fillér nélkül fejlesztették.

Megjegyezte: az érdeklődés már most óriási a terv iránt, nagyon sok társadalmi felajánlás érkezett például művészektől, akik vállalták, hogy segítenek az üzenetek elkészítésében, illetve nyelvtanároktól, akik a fordításban ajánlották fel a segítségüket.

Arról, hogy civil szervezetek kezdeményezték, minden év februárjának utolsó napja legyen a Szórványmagyarság Napja, azt mondta, hogy minden ilyen típusú javaslat szimpatikus, örül neki, mert a “magyar élet pezsgését jelzi”. Meg kell fontolni és elemezni kell, mi az, amit meg lehet valósítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik