Belföld

Közel 23 milliárd jut osztalékra

Jövőre 22,9 milliárd forint osztalékbevétellel számol a központi költségvetés a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től, amiben a legnagyobb tétel a Magyar Villamos Művek Zrt.-től (MVM) várt 10 milliárd forint osztalék - derül ki a költségvetési törvényjavaslatból.

A Szerencsejáték Zrt.-től 4 milliárd, az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-től egymilliárd, a többi cégtől összesen 7,9 milliárd forint osztalékot irányoz elő a törvényjavaslat.

A kiadási előirányzatok között ötmilliárd forint jut ingatlanprojektekre. Ezek közül a törvényjavaslat megnevezi a fontosabbakat: az amerikai követség felújítását, a Budavári parkolóprojektet, az Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet elhelyezését, a Magyar Államkincstár Hold utcai épületének felújítását és a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság korszerűsítését.

A törvényjavaslat szerint jövőre az MNV 14,37 milliárd forintot fordíthat tőkeemelésre, amiből a legnagyobb összeg, 13,75 milliárd forint a Malévé. Az MVN felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetési törvény csak a fedezetét teremti meg a tőkeemelés lehetőségének, ahhoz, hogy megvalósuljon, még engedélyeztetni kell a megfelelő szervezetekkel.

A légitársaság tőkejuttatása mellett friss tőkét kap többek között a Kopint-Datorg Infokommunkációs Zrt., a Hungaroring, a Gödöllői Királyi Kastély Kft., valamint négy – döntően megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató – non-profit vállalkozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik