Belföld

Gyerek, vidék, kicsikocsi a bűvös szavak a kötelezőnél

Sokak már tízezer forint alatt is találhatnak kocsijukra kötelező biztosítást csak a fenti szavak megfelelő előjelével kell rendelkezniük.

A kotelezo.hu szakértői portál adatai szerint az idei kampányban átlagosan 40 százalékkal zuhantak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás árai, az átlagdíj alig haladja meg a 15 ezer forintot. Az egyes autósok által kalkulálható értékek között természetesen jelentős szórás tapasztalható, így az idei évben az autósoknak százezres nagyságrendű rétege tapasztalhatja elképedve, hogy a biztosítási kalkulátor legelőnyösebb ajánlatként egy négyjegyű összeget dob ki a számára.

A kötelező biztosítás díjait meghatározó számtalan tényező közül négy alapvető elem emelhető ki: az üzemben tartó kártörténete, életkora, lakhelye, valamint a gépjármű teljesítménye. Értelemszerűen a legjobbak a kilátásai azoknak a középkorú vagy idősebb, 8-10 éve balesetmentesen közlekedő autósoknak, akik vidéki lakóhellyel és kisebb teljesítményű autóval rendelkeznek.

A budapestiek átlagosan mintegy harminc százalékkal drágábban köthetnek kötelezőt, mint egy vidéki kistelepülés lakói. Ezért a fővárosiak közül még a B10 bónusszal rendelkezők közül is csak a legkisebb teljesítménykategóriába eső autóval rendelkezőknek van esélyük 10 ezer alatti kötelezőre. (Ilyen autókra példa: Fiat Cinquecento, Citroen Saxo vagy Seat Ibiza korábbi modelljei, stb.)
30 év alatt az eleve meglévő korosztályonkénti díjkülönbség mellett még a vidékiek esetében is a kártörténet hiánya tartja magasan a díjakat: balesetmentes vezetés esetén is 10 évbe telik, amíg az autós A0-ből a legkedvezőbb B10-es kategóriába kerül. Ezért ebben a korcsoportban csak elvétve van esély négy számjegyű tarifára.

A fentieknél persze vannak sokkal árnyaltabb kritériumok is. Így például ha arra kérdésre, hogy “vezeti-e a járművet 17-24 év közötti személy”, illetve a “van-e a családban 17-24 év közti személy” – már nem feltétlenül érdemes őszintén válaszolni, mert drágább lesz a tarifa. Ez az a korcsoport ugyanis, amely a gyakorlatlansága és a meggondolatlansága miatt gyakrabban okoz balesetet az idősebbeknél. Ha igennel válaszolunk, mindenképpen emelkedik a biztosítási díj, de hogy mennyivel, azt biztosítója válogatja – tette közzé a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. vizsgálódása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik