Belföld

Török: Gondolatmankók repkedtek a parlamentben

A kormányfő szinte alig szólt a jövő évi számokról – ezt inkább a szavakban szintén erős Matolcsy Györgyre bízta -, ellenben olyan keretbe igyekezett helyezni a mostani politikai folyamatokat, amely minden lépést magyarázni, indokolni képes - írja blogjában Török Gábor.

Orbán Viktor beszéde alapvetően a politikai és a gazdasági megújulás szükségessége köré épült – írja elemzésében Török Gábor.

A már ismert panelek felől indult („megdöntöttük a régi rendszert”, „újat alapítottunk”), bár a forradalomra való utalás ezúttal hiányzott a szövegből, viszont ismét megjelent a választói elvárások hűtésére irányuló elem („a magyarok nem kergetnek délibábokat”). Ezt követte a kulcsmondat: „erre egy évünk van, mindössze egy évünk”. Hogy mire? A 2010-es választással előállt versenyelőnyünk realizálására. A kormánynak még közel három és fél évig szól a mandátuma – akkor mit jelenthet ez a megfogalmazás?

A bűvös egy év már a korábbi beszédekben is megjelent, akkor néhányan már azt találgatták, hogy a kormányfő esetleg előrehozott választásra vagy a hatalmi pozíciók 2012-es átalakítására készül. “Nekem ezek az izgalmas jóslatok általában a po-fi (politikai-fantasztikus) kategóriába tartoznak, s Orbán Viktor mostani beszéde is azt erősítette meg, hogy inkább csak retorikai-legitimáló-lelkesítő céljai vannak a megfogalmazásnak” – írja Török.

A kormányfő az adósságcsapdával – az onnan való kitöréssel – indokolta a sietséget, mert „a mai aktív nemzedéknek aligha lesz még egy ilyen lehetősége a megújulásra”. Majd később, bizonyítván azt, hogy feltehetően nincs valami ördögi politikai-közjogi forgatókönyv a háttérben, hozzátette: „ezt a politikát kívánjuk folytatni 2011 után is”.

A részletesebb elemzést itt találja!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik