Belföld

Az állam kezeli majd a fontos adatainkat

A magáncégekkel szerződést bontanának, így a tervek szerint milliárdokat spórolna az állam.

Állami feladat lesz a kiemelten fontos adatbázisok kezelése, üzemeltetése és működtetése, ez nem tartozhat magáncégek kezelése alá – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. A tárcavezető szerint nem megoldott a nemzeti adatvagyon biztonságos kezelése, mert az elmúlt években magáncégekhez kerültek az állam működése szempontjából kritikusnak tekinthető adatbázisok, ami a miniszter szerint drága és nem elég hatékony megoldás. Hozzátette: 2011 végéig kell a jelenlegi szerződéses viszonyokat módosítani és állami kezelésbe venni az érintett adatbázisokat.

A nemzeti adatvagyon védelméről szóló szabályozást a múlt héten fogadta el a kormány, Fellegi szerint az Országgyűlés a “közeli napokban” szavazhatja meg. Ha a parlament elfogadja a nemzeti adatvagyon védelméről szóló javaslatot, akkor adatfeldolgozó csak állami szerv vagy százszázalékos állami tulajdonban lévő gazdasági társaság lehet majd.

Az állami kezelés alá kerülő adatok közül Fellegi Tamás megemlítette például a személyi adatokat, a lakcímeket, a közúti közlekedési adatokat, a bűnügyi, szabálysértési, foglalkoztatási, szociális, agrártámogatási és egészségügyi adatokat. A tárcavezető kérdésre válaszolva elmondta: a nyugdíjnyilvántartás szintén kiemelten védett adatbázisnak minősül majd, azt azonban még nem tudni, hogy ebbe a magán-nyugdíjpénztári adatok is beletartoznak-e a jövőben. A nemzeti fejlesztési miniszter beszélt arról is, hogy egy új büntetőjogi kategóriát, a nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartás elleni bűncselekmény fogalmát is bevezetnék.

Az Indexnek Fellegi Tamás elmondta, nagyjából hetven gazdasági társasággal él szerződés adatkezelési munkákra, ez pedig körülbelül évi 12 milliárd forintos költséget jelent. A miniszter szerint ha a nemzeti adatvagyon kezelése állami feladat lesz, ez a kiadás akár a felére is csökkenhet.

AJÁNLOTT LINK:

Hatmilliárdot spórolna az adatainkon az állam (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik