Belföld

Nyugdíjjal melegítettek be a büdzsére

A költségvetési vita előtt is pénzügyek voltak terítéken a parlamentben, napirend előtt.

Selmeczi Gabriella (a képen) szerint a kormány megvéd nyugdíjat, nyugdíjast, és még el is ismeri “a nők minden területen való helytállását”. A miniszterelnöki megbízott a nők korai nyugdíjazásáról azt mondta, csak a gyermektelen nőknél számolnak 40 évvel, aki két gyermeket nevelt, az már 32 év után is nyugdíjba vonulhatna.

A szocialista Puch László ezt követően emlékeztette a fideszes képviselőt, hogy a kormány éppen a jövő felélésére készül, amikor a pénztári befizetéseket elvonja. Az ellenzéki képviselő hiányolta Selmeczi azon ígéretének beváltását, hogy az emberek szabadon rendelkezhessenek magánnyugdíjpénztári befizetéseik felett.

A kereszténydemokrata Harrach Péter “a népakarat érvényesítése” című felszólalásában arról beszélt, hogy a tegnapi, a magánnyugdíj-pénztár mellett tartott demonstráción kevesebben voltak, mint a pénztárak dolgozói. A kormánypárti politikus szerint a rendszerre nincs szükség, hiszen már a létük veszélyezteti a költségvetési egyensúlyt.

A kormány azt már többször jelezte, arra számít, hogy az emberek döntő többsége az állami nyugdíjrendszerbe helyezi majd át a nyugdíjcélú befizetéseit, mert ez jelent számukra biztonságot és biztos nyugdíjat.

Ugyanakkor Kopits György előzőleg éppen a magánnyugdíjak miatt vélte úgy, hogy a 2011-es büdzsé óvatossága dacára valószínűleg fenntarthatatlan lesz. A Költségvetési Tanács elnöke a Duna Televízióban közölte, nem tudni pontosan: milyen ütemben, mire költi el a bevételt az állam, ami kockázatokat rejt magában.

AJÁNLOTT LINK:

Kopits György: óvatos büdzsé hosszú távú bizonytalanságokkal (Duna Televízió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik