Belföld

Később lesz geotermikus fűtés

A vártnál magasabb vízhozam miatt tovább tartott a szentlőrinci visszasajtoló kút tesztelése, ez némi csúszást okoz a geotermikus távfűtés indulásában - közölte a PannErgy hétfőn a BÉT hivatalos honlapján.

A közlemény szerint a Szentlőrincen fúrt visszasajtoló kút több hétig tartó tesztelését követően december 10-én megkezdődik a geotermikus távfűtési rendszer próbaüzeme, az üzemszerű szolgáltatás pedig január 1-jétől indul. A visszasajtoló kút vártnál magasabb hozama lehetővé teszi, hogy később akár ez is termelő kútként működjön.

A szentlőrinci visszasajtoló kút 1655 méteres mélységben érte el a talpmélységet. Az 1510-1580 méteres tartományban nagyarányú, a termelő kúthoz képest tízszeres mértékű iszapveszteség azt mutatja, hogy itt is jelentős víztározó réteg található. Bár ezt a kutat a távhőrendszerben használt visszasajtolására tervezték, a kedvező jelek miatt a társaság úgy döntött, hogy a kút rendszerbe állítása előtt teszteli annak nemcsak vízelnyelő, hanem vízadó hozamát is.

A hosszas vizsgálatok azt mutatják, hogy a kút hozama elérheti a percenkénti 2400-2600 literes mennyiséget, amely jelentősen meghaladja a korábban fúrt termelő kút maximális percenkénti 1800 literes értékét. A kifolyó víz hőmérséklete 78-80 Celsius fokos, amely összhangban van a víztározó réteg mélységével. A víz ezen a hőfokon korlátozottan alkalmas a közintézmények, illetve lakások téli fűtésére, emellett a PannErgy számításai szerint képes lehet mintegy 8-10 hektár területű üvegház fűtésére is.

A tesztek elemzését követően a PannErgy – az eredeti tervekkel megegyezően – úgy döntött, hogy a kutat visszasajtolásra fogja használni. A szentlőrinci hőpiac bővülésével, megfelelő beruházó esetén azonban adott az a lehetőség, hogy ezt a kutat is termelővé alakítsák egy további visszasajtoló kút fúrásával.

“Bár a visszasajtoló kút tesztelése és az önkormányzat technikai átállása némi csúszást okoz a szentlőrinci geotermikus távfűtés indulásában, mégis fontosnak tartottuk elvégezni a tesztet a jövőbeni piacbővítési lehetőségek megismerése érdekében” – idézik Gyimóthy Dénest, a PannErgy megbízott vezérigazgatóját a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik