Belföld

Jobbik: egy százalék a vörösiszapra is!

A Jobbik költségvetési módosító javaslatban kezdeményezi, hogy a vörösiszapkár elhárítására hozzanak létre egy kiemelt költségvetési előirányzatot. A Fidesz közölte: a kormány előterjesztése már tartalmazza a javaslatot.

A képviselő azt mondta, véleményük szerint úgy kellene létrehozni az előirányzatot, hogy az adófelajánlások egy százalékát a vörösiszap által okozott kár elhárítására is lehessen fordítani. Ettől körülbelül hárommilliárd forintot remélnek.

A politikus üdvözölte, hogy a 2011-es költségvetést megalapozó törvényekre vonatkozó javaslat az egyszázalékos civil kedvezményezettek körét kibővíti a Magyar Kármentő Alappal, de véleményük szerint ennél tovább kell menni. Az egyházaknak és a kiemelt költségvetési előirányzatoknak szánt egyszázalékos kört lehetne bővíteni a vörösiszapkár elhárítására létrehozott előirányzattal – fejtette ki.

A Jobbik képviselőinek kissé alaposabban kellene tanulmányozniuk a benyújtott törvényeket – reagált a Jobbik kezdeményezésére Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője közleményében írta: a kormány előterjesztése ugyanis tartalmazza azt a javaslatot, hogy minden magyar adófizető a személyi jövedelemadójának egy százalékát az iszapkatasztrófa károsultjainak megsegítését és a tragédia által sújtott térség helyreállítását célzó Magyar Kármentő Alap számára ajánlhassa fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik