Belföld

Iszapömlés: 240 milliót kapnak a kórházak

Egy jogszabály-módosítás után 240 millió forintot ad a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a vörösiszap-katasztrófa sérültjeinek ellátásában részt vevő egészségügyi intézményeknek a H1N1 vírus okozta megbetegedések kezelésére szánt félmilliárdos tartalékalapból.

A vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos kormányzati portálon hétfő délelőtt azt közölték, hogy a negyedmilliárdos pluszforrást azon intézmények kapják, amelyekre többletteher hárult az iszapömlés miatt. A tájékoztatás szerint a pénzt abból az 500 millió forintos alapból juttatják el a kórházaknak, amelyet a H1N1 vírus okozta megbetegedések kezelésére szántak, ugyanis ennyi megmaradt, mivel az idén eddig nem volt komoly járvány.

Az összeget csak egy jogszabály-módosítás után tudják átcsoportosítani, de a szaktárca törvényt módosítana azért is, hogy a jövőben hasonló katasztrófahelyzetekben ne az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák az egészségügyi ellátást, hanem erre külön keret álljon rendelkezésre.

A kormány a következő öt évben nyomon követi azok egészségi állapotát, akik valamilyen módon érintkeztek a vörösiszappal, így a térségben lakókat és a mentésben, védekezésben részt vevőket félévente-évente vetik alá egészségügyi szűréseknek, amelyeket a helyi ÁNTSZ fog koordinálni.

A vizelet- és májvizsgálatot, mellkasröntgent és légzésfunkciót magában foglaló vizsgálatokra azért van szükség, mert nem lehet kizárni a későbbi egészségkárosodást. A vizsgálatokra is abból a keretből lesz forrás, amelyet az újinfluenza (H1N1 vírus) elleni védekezésre különített el az előző kabinet – tudatta a kormányzati portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik