Belföld

Súlyosabban büntetne a kormány

Fogolyszökésnek minősítené a kormány január 1-jétől a házi őrizet és a lakhelyelhagyási tilalom szabályainak súlyos megszegését -például ezt tartalmazza az egyes büntető tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat, amelyet a hét végén terjesztett a kabinet az Országgyűlés elé.

Az előterjesztés indoklásában azt írják, hogy a társadalmi és szakmai igényekre reagálva módosítanának. Bár a jelenlegi szabályozás szerint ha valaki a tilalom ellenére elhagyja lakhelyét, házi őrizettel vagy előzetes letartóztatással sújthatják érte. Ugyanakkor a lakhelyelhagyási tilalom és a házi őrizet szabályait többféleképpen meg lehet szegni, annak vannak enyhébb és súlyosabb formái – mutat rá az előterjesztő.

A javaslat feloldhatná azt az ellentmondást is, amelyet egy idei törvénymódosítás okozott. Aszerint életfogytig tartó szabadságvesztés csak azzal szemben szabható ki, aki
a bűncselekmény elkövetésekor a 20. életévét betöltötte. Ugyanakkor mind a halmazat, mind az erőszakos többszörös visszaesőknél kötelező a kiszabása bizonyos feltételek esetén. Az indítvány viszont kizárná ez utóbbi alkalmazást.

A törvénymódosítás a választottbírák vesztegetésével is foglalkozik, beemelné őket a hivatalos személyek közé. Továbbá vonatkozna a büntetőeljárásról szóló törvényre is, és az Alkotmánybíróság azon határozatához igazít több passzust, amely kimondta az ügyész kötelező jelenlétét a tárgyaláson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik