Belföld

Visszaüt a diploma a korkedvezményes nyugdíjnál

Nem minden nő mehet korábban nyugdíjba, rosszabbul járnak a diplomások?

Januártól 40 év szolgálati idő után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők. A jelek szerint azonban nem mindenki jár jól a kabinet döntésével. A szakiskolát, főiskolát, egyetemet végzett, három gyermeket felnevelő asszonyok az eddigi rendszerhez képest akár rosszabbul is járhatnak, mostantól nem számít a tanulással töltött idő.

A 40 évbe beszámolható ugyan a gyermekneveléssel töltött idő, de csak maximum 8 év, amikor az anya valamiféle ellátást kapott. Rosszabbul járhat tehát az, aki 5 évet lehúzott az egyetemen, és felnevelt 3 gyemeket. Neki gyakorlatilag hat éve esik ki, ennyivel többet kellene dolgoznia. (Ha 23 évesen diplomázott, akkor 55 évesen mehet nyugdíjba. Az a nő, aki 18 évesen munkába állt és szintén 3 gyermeket nevelt, ezt már 50 évesen megteheti.)

Közben a Pénzcentrum.hu a jelenlegi adatok alapján kiszámolta, hogy a frissen megállapított nyugdíjak átlaga 121 500 és 138 900 forint között lehet majd.

Egy szociológus a Klubrádióban értelmetlennek nevezte a rendeletet. Korkedvezményes nyugdíjat azoknak szoktak megítélni, akik különleges munkakörülmények között dolgoznak, megterhelő munkát végeznek. A rendeletbe azonban nem számítanak bele az éjszakázó orvosnők – mondta Tóth Olga.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Nyugdíjbiztosítási Alap 2011. évi költségvetését meghatározó legfontosabb tényezők (parlament.hu)
Kiszámoltuk! Ennyi lesz a nyugdíja a 40 évet dolgozó nőknek (Pénzcentrum.hu)
A női nyugdíj szépséghibái (Klubrádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik